Compost

Vorig jaar liet ik bijna 32m³ compost aanleveren. Het is een ideale bodemverbeteraar, waarmee je ervoor kan zorgen dat droge gronden wat meer vocht vasthouden, of, zoals voor mij van belang: waarmee je zware gronden luchtiger kan maken. Maar ik gebruik het ook als mulchlaag rond de kleinfruit planten.

Het compost werd geleverd in twee keer, en de tweede keer bleek dat ik 2-3m³ te veel had besteld. Dat compost belande toen op één nog braakliggende stukje grond in de vlindertuin, en een groot deel ervan werd de maanden erna aangewend op verschillende plekken in de tuin.
In ’t begin van de lente werd ook dat stukje braakliggende grond aangepakt, en het resterend compost werd ter plekke met de woelvork in de grond gewerkt. Op deze plek, en errond, plantte ik een groot veld Geranium macrorrhizum aan.

Enkele maanden later is duidelijk welk effect het compost heeft op groei van de planten: op de plaats die echt rijkelijk voorzien werd van compost (achteraan de foto),  zijn de planten veel harder gegroeid, en de planten zijn ook 10-15 cm hoger uitgegroeid dan de plek ervoor (waar veel minder tot bijna geen compost werd toegediend). Terwijl de planten vooraan al wat verdord zijn, zijn de planten achteraan nog in topconditie.

10 gedachten over “Compost

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: