Na de tuinwerken van vorige week zagen de compostbakken er niet echt netjes uit, en vooral overladen … Het compost in de oudste bak (links) zag er in ieder geval uitstekend uit.
Tijd om de compostzeef eens boven te halen en compost te zeven ende oogsten. De zeef levert uitstekend werk, zolang je niet teveel compost tegelijk in de zeefbak gooit.
Toch zijn er nog steeds enkele punten van verbetering mogelijk… voor mensen die mijn ontwerp willen namaken som ik ze even op…
Zo wordt er heel wat compost gemorst, maar dat kan met een doek aan beide kanten opgelost worden. Ik denk dat ik zelf de volgende keer nog twee extra bakken neerzet aan beide kanten van de zeef.
Verder is de constructie van het geraamte niet goed. De zeefbak knalt bij het over en weer bewegen steeds tegen de laterale balken, en de bevestigingswijze die ik heb gekozen is dan niet de beste (alle kracht komt in de lengterichting van enkele schroeven), ook hier dringt een bijsturing zich aan.
Ik heb in ieder geval stramme spieren na het zeven. De compostbak laat blijkbaar spieren werken die niet dikwijls aan de slag moeten.
In ieder geval was na het zeven en het omzetten van de bakken, de rechtse compostbak opnieuw leeg. maar dat was tot voor ik pompoenen oogstte…
In de winter laat ik de composthoop met rust, om het leven er niet te verstoren, maar na de winter zouden de twee linkse bakken ook klaar moeten zijn voor verwerking..

Misschien moet je gewoon de randen van de zeef zelf een stuk hoger maken. Op die manier vermijd je dat er compost over de rand wordt gemorst.
Verder blijf ik het een puik systeem vinden.
Het is niet de hoogte, maar de traagheid van de compost die de compost nog wat verder laat vliegen, als je me snapt. Ik zou de zeef eerder wat dieper moeten maken om ’t euvel te verhelpen.
Ik heb jaren terug een eenvoudige compostzeef geknutseld die precies over de rand van mijn aanhanger paste. Ik heb dit onding 1 keer gebruikt. Nu weet ik niet eens meer waarom ik compost moet zeven ?? Ik gebruik de ruwe compost als mulch rond struiken e.d. en bij het ‘planten’ van aardappelen. Het ruwe materiaal verteert ook.
Tja, ik hou wel van een work-out in de tuin. Compost omzetten is er ook zo één 😉
Ik sta versteld hoe je in je tuin van die constructies bouwt (bvb ook het leidsysteem voor je kleinfruit) en daar haast wetenschappelijk analyses van maakt 😉 Ik ben eerder het type van woelmuizenier: ik schep de compost in de kruiwagen en haal er hier en daar een dikke tak uit. Zeven lijkt me te vermoeiend voor mij.
Ik ben dan ook nog een jonge snaak van 45 lentes ;-). Over enkele jaren zal ik misschien ook van idee veranderen
Afhankelijk van de toepassing ben ik ook een ‘zever’. Vooral bij aanplantingen wil ik de zeef al eens bovenhalen. Als mulch blijft de compost meestal onaangeroerd. Ik gebruik 3 zeven: de beschermkap van een ventilator voor kleine hoeveelheden, een met kippendraad overspannen pallet die op de kruiwagen past en dan nog een betonnet (ook met kippengaas overspannen) dat ik schuin op de grond kan plaatsen.
Compost blijft wel een mooi voorbeeld hoe knap de natuur in mekaar steekt!
En wat je constructie betreft : je kan misschien dempers monteren , stootdoppen voor deuren bijvoorbeeld. En ter versteviging kan een hoekijzer wonderen doen.
Dat hoekijzer was al geplant, dat zou moeten volstaan, maar die stootdoppen zijn misschien ook geen slecht idee…
Met je constructie én je zeef én je arbeid krijg je natuurlijk AAA-superfijne compostaarde. Ik heb daar echt bewondering voor!
Maar ik ben daar ook veel te lui voor en gebruik de ruwe compost als mulch op plekjes die ik daarvoor in aanmerking vind komen. Ik blijf het prachtig spul vinden, dat de natuur toch maar in een aantal maanden vervaardigt van tuin- en groenafval.
t’ Is inderdaad prachtig. Ik heb begin volgend voorjaar weer 2,5 m³ verse compost voor de nieuw aan te leggen moestuin
‘k Ruik ‘m…
Respect voor jou !
Lie(f)s.
Compùost ruikt héél lekker hoor, gewoon zoals bosgrond ;
Ha, die laatste foto 🙂
Eens in een samentuin gezien: een zeef van een oude beddenbodem. Werkte best goed, maar jouw systeem ziet er toch net iets professioneler uit.
Ik heb drie padden opgemerkt. Altijd bang dat ik er ééntje zou spietsen met de compostvork…
Tjee! Wij moet echtechtecht een grotere tuin ;-))
Blijf het bijzonder vinden wat je zoal doet en bereikt…
Die echt grote tuin, daar heb ik vier jaar geleden werk van gemaakt, nog geen spijt van
Wie weet, ooit. Ik zet hem op mijn lijstje ;-))
Als luie tuinier ben ik ook van het ‘schep het zo maar binnen’ type. Een keertje de boel omzetten zo om het half jaar vind ik al een hele prestatie van mezelf, meer mag echt niet verwacht worden! 🙂
Dat omzetten, dat durf ik ook wel eens vergeten. Maar ’t helpt wel.
Wij zijn hier ook van het eerder luie type: uit het vat, in de kruiwagen, en al wat echt té groot is terug in het vat. Maar die beoordeling hangt dan ook weer af van wie ze maakt op welk moment…
Het is enkele uren stevig werken, maar al bij al best doenbaar. Hier oordeelt de zeef 😉