Ik ben nu een eerste keer rond met het wieden van de borders en de nectartuin. De schaduwtuin en de fruitkamers moeten nog een weekje wachten.
Gisteren ben ik begonnen met compost aan te brengen in de bedden. Alle bomen, struiken, rozen, pioenen,….krijgen nu een flinke gift compost. Dat dient niet alleen als bodemverbeteraar, het is ook voeding voor de planten. Ik gooi die gewoon rond de planten, de regenwormen werken die compost dan wel in de bodem.
Er was ook één eekhoorn die de composthoop als verzamelplek voor okkernoten zag. Ik ben minstens 50 kiemende okkernoten tegengekomen tijdens het zeven.
Ik heb hier al eerder wat stukjes geschreven over mijn compostzeef, ondertussen heb ik mijn methode nog maar eens aangepast. De met compost gevulde metserskuipeen onder de zeef uithalen was eigenlijk een gedoe, en een aanslag op de rug. Ik heb nu één lat weggehaald, en kan rechtstreeks met de kruiwagen onder de compostzeef rijden (en ja dat lukt maar net, dat is gewoon toeval).
De bak op wieltjes ram ik ook niet meer over en weer, ik gooi het compost in de bak en woel er wat met mijn handen door (met handschoenen aan).Dat werkt perfect, en het grove materiaal haal ik ook zo uit de bak. om verder te composteren.
En ja ik weet dat de compostzeef nu wat scheef lijkt te staan, ik moet de constructie in zijn nieuwe vorm nog wat verstevigen. Ik kan nu moeilijk met pasen de cirkelzaag bovenhalen om wat hout op maat te zagen.
Dat gaat best snel, op minder dan 5 minuten heb ik een volle kruiwagen perfect gezeefde compost.
Ik heb wel nog even werk. Ik heb nog minstens 6 m³ compost liggen die ik wil verspreiden in de tuin, zodat de compostbakken terug leeg zijn.
Hé…, mooi spul ! Wahw !
Zelf composteer ik in enkele gróte bloempotten. Telkens er een overvol (klaar) is wordt die verdeelt over het kleine tuintje, en/of de potten die toevallig moeten gevuld worden.
Ben voor de derde keer witlo(o)f aan ’t kweken, en in die laatste reeks tafelde ik de wortels in half compost/half aarde, voordien in een handvol compost/aarde. Je moest het ‘andere’ resultaat zien… Al doende leer ik ! ‘k Blog ze wel !
Lie(f)s.
Compost maakt echt een verschil inderdaad. Ik ben benieuwd naar het resultaat.
Ook hier wordt deftig gecomposteerd. Verkleint onze afvalberg, is een welkome bodemverbeteraar…
10 op 10 voor Thomas Pannenkoek. En een bank vooruit! 😉
Het kost zo weinig moeite en heeft zo’n grote impact ….
Dat ziet er heel goede en fijne compost uit. Zo’n eindproduct bereik ik hier niet. De planten zullen er heel blij mee zijn.
Ze zouden eens moeten durven klagen 😉
Ik ben zelf ook in de wolken met mijn compost, doe er eigenlijk niet zo veel speciaals voor.
Het zwarte goud!
Ik heb me destijds laten inspireren door jou en ook zulk een zeef geknutseld. Werkt perfect.
Voorheen ging de compost samen met de wat grotere stukjes de borders in. Ook geen probleem, eigenlijk, want uiteindelijk verteert alles toch.
Dat klopt, maar fijner gezeefd is wat netter, en het is eigenlijk geen grote moeite vind ik.
Miljaar! Dat ziet er ‘goe gerief’ uit. Zowel de compost als de zeef. Toch handig als je zo handig bent hè! Je planten zullen content zijn…
Dit vergt nu niet zoveel handigheid hoor. Maar ’t is wel fijn materiaal om mee te werken
Heb je die documentaire “The biggest little farm” gezien?
Neen, moet ik eens opzoeken.
Is wel wat op z´n Amerikaans, maar ik vond het heel erg mooi. Hoopgevend ook.
Geachte Fruitberg,
Ben je 100 % zeker dat het een eekhoorn was die de noten verstopte? Kan het geen bruine rat zijn?
Mvg.,
walnoot
Ik heb nog nooit een rat aan de composthoop gezien, en er lopen hier vaak 4-5 eekhoorns rond in de herfst.
Goed gewerkt precies. De cirkel van het groen blijft op die manier rond. Om maar te zwijgen over hoeveel ritten naar groenparken of afval in een zak dat je uitgespaard hebt.
En nog veel belangrijker, hoeveel keer ik die vieze, gore groene gft bak niet heb moet kuisen (want gekookt keukenafval gaat naar de kippen), dus ik gebruik hem gewoon niet.
Wow! Goed gerief – werkt blijkbaar vlotter dan mijn schuin staande zeef.
Systeem werkt heel vlot, en is niet zo moeilijk om te maken.
Mooie compost daar in die kruiwagen. Dat ziet er hier ook zo uit. Toch zit er in dit logje voor mij een domper. Ik dacht altijd dat een okkernoot iets uit een Afrikaans sprookje was…
Neen hoor, een okkernoot is gewoon een walnoot. Rare jongens (en meisjes) die Nederlanders (of toch die Vlamingen?)
😁 Goede diagnose!
Om je verholen vragen te beantwoorden (waarom ook niet): raar: jazeker! Nederlandse. Zuid-West Drenthe.
Die compostzeef van jou ziet er heel praktisch uit. Het composteren is het werk van mijn man. De compost die ik gebruik in de siertuin wordt niet gezeefd. Ik zeef alleen de compost voor het gebruik in de bakken of voor het verspenen van vaste planten of groenten. Zoals je misschien al gemerkt hebt wordt er in de borders haksel gebruikt (uit eigen bos dus biologisch) en zie ik het nut niet in om mijn compost te zeven.
Dan heeft dat inderdaad niet veel zin om de compost te zeven
Wat mooi hoe je dat bedenkt, wil ik ook maar ik zie mijn man al bedenkelijk kijken 😉