Wintersnoeien druiven – aanvulling

Vorig jaar heb ik al in detail uitgelegd hoe ik de wintersnoei op mijn druiven uitvoer, inclusief een fotoverslag.

De druiven zijn hier nog net voor nieuwjaar gesnoeid. Ik ga de hele uitleg absoluut niet herhalen, maar ik heb toch een fotoverslag gemaakt van twee situaties die ik vorig jaar niet heb getoond.

Vorig jaar snoeide ik tweejarige druivenstokken naar een guyot-gestel. Dit jaar toon ik nog eens hoe je zo’n druivelaar vanaf dan ieder jaar snoeit (Fig 5 van de uitleg van vorig jaar), en ook wat ik doe indien het spoor niet uitloopt.

De eerste druivelaar is gegroeid ‘volgens plan’. Op het spoor zijn duidelijk twee flinke nieuwe scheuten gegroeid (foto hieronder), waarvan ik er één dit jaar horizontaal ga leggen, de andere ga ik opnieuw terugknippen tot spoor.

Eerst snoei ik de onderste scheuten weg.

Daarna snij ik het gestel van vorig jaar weg.

Eén van de twee overblijvende scheuten wordt ingekort tot spoor.

Tenslotte rest er me alleen het uitbuigen van de vruchttak voor volgend jaar.

Eén druivelaar had duidelijk niet goed opgelet in de snoeiles. Het spoor is niet uitgelopen, zoals voorzien.

We zien op de foto wel een scheut net iets onder het spoor, maar deze is lang niet stevig genoeg op dit moment. Deze jonge scheut snij ik terug op drie ogen (zodat die dit jaar opnieuw twee takken kan vormen). Volgend jaar zal die scheut dan mijn gestel vormen. Voor dit jaar recycleer ik twee vruchttakken van vorig jaar, ééntje als nieuwe horizontale gesteltak, de andere als reservespoor.

De twee gesteltakken die het kortst bij de druivenstok staan worden niet weggesnoeid.

Eentje wordt ingekort tot spoor (en is eigenlijk een reservespoor voor wanneer de onderste scheut niet zou uitlopen).

De andere wordt uitgebogen (nog niet helemaal, zo’n stevige stokken buigen minder makkelijk uit)

Volgend jaar werk ik opnieuw met één van beide sporen…

Veel snoeiers schakelen met zo’n probleem over op cordonsnoei, waarbij alle vruchttakken worden teruggezet tot 2 of 3 ogen (over twee weken snoei ik de druivelaars bij mijn ouders, dan schrijf ik waarschijnlijk een stukje over cordonsnoei).
Indien ik volgend jaar nogmaals dezelfde situatie tegenkom, ga ik die eens uitproberen…

10 gedachten over “Wintersnoeien druiven – aanvulling

 1. Goed dat je aan de druivensnoei herinnert! Vandaag schijnt gelukkig de zon, kan ik even aan de gang. En als ik het niet meer weet: bij jou vind ik de instructies 🙂

 2. Als ik je professionele opstelling zie, voel ik me maar een amateur met mijn ene druivelaar in de serre. Het is me nog niet gelukt volwaardige druiventrossen er van te krijgen, ze drogen uit. En snoeien in de serre zal waarschijnlijk nu ook wel kunnen ?

 3. Volgens mij slaap je elke avond heerlijk – die buitenlucht constant is natuurlijk heel bevorderlijk voor een goede nachtrust! Wat een klus is dit ook weer zeg. Knap.

 4. Hoi, wat doe jij dan nog in de zomermaanden met je druiven (dieven, ontbladeren???)
  Jouw snoeigids heeft me al veel geholpen voor de wintersnoei, maar dit vind ik nog niet terug.
  gr,
  Jan

  1. Ik pas ook zomersnoei toe, weghalen van dieven in de druivenzone, weghalen van het teveel aan blad. Ik ga er misschien nog wel eens een berichtje aan wijden een dezer

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: