Die maand in de Fruitberg

Vanaf dit jaar start ik met een nieuw thema, naar aanleiding van de discussie in dit blogje van Zem. Zem heeft al een andere formule gestart, waar ik ook aan ga meedoen (ik zoek alleen nog een geschikt hoekje).
Zelf speelde ik eerst met het idee om dit jaar een soort ‘Blikvanger van de week of maand’ op te starten, maar ik heb wou het niet evident maken.

Daarom probeer ik iedere maand 4 foto’s te plaatsen volgens het traditionele rijmpje ‘Something old, something new, something borrowed, something blue’.

“Waarom een rijmpje dat gekoppeld is aan het huwelijk, dit is toch een tuinblog?” vraagt U zich nu waarschijnlijk met zijn allen af. Wel, ik eigenlijk ook. ’t Zou bruiden geluk in ’t huwelijk brengen, waarom zou het de tuiniers dan geen geluk bij het tuinieren brengen? Een heel jaar geen slakken of zo. Bovendien klinkt het erg leuk, en ’t gaat in sommige maanden een echte uitdaging zijn om alles te vinden. De bedoeling is dat het ook een soort foto-opdracht wordt, eenvoudige snapshots zijn uit den boze, ik wil alleen tot in de puntjes verzorgde foto’s opleveren, en wel volgens de volgende strikte spelregels:

Something Old: de schoonheid zoeken in een uitgebloeide plant of bloem, zaadhoofd, herfstkleuren,…
Something New: iets dat vanaf deze maand in ’t oog springt, dat begint te bloeien,…
Something Borrowed: een beetje vrij geïnterpreteerd wordt dit een foto van een inheemse plant, die je dus gewoon kan ‘krijgen/lenen’ van moeder natuur.
Something Blue: ik heb een blauwe border, er zou dus iedere maand wel één paarse of blauwe bloem moeten te vinden zijn in de tuin.

Bij deze mijn eerste ‘resultaat’.

Deze Miscanthus ‘Purple Fall’ is helemaal paars verkleurd, erg mooi grasje. Het grasje is pas dit jaar geplant, dus de pol is nog niet écht volgroeid, maar de paarse gloed is uitzonderlijk mooi. Alle andere variëteiten van het geslacht Miscanthis én ook alle Panicum-variëteiten staan er nu troosteloos bij.

Door de warme winter zie je meerdere planten ‘starten’. Ook deze junibes (Lonicera edulis) begint te bloeien. Nog verontrustender : de blauwbessen beginnen in blad te komen.
Madeliefjes staan zowat heel het jaar rond in bloei.
Een typisch lavendel-foto. Alleen wordt dat soort foto’s dan niet in ’t midden van de winter gefotografeerd..

31 gedachten over “Die maand in de Fruitberg

 1. Hé, tof idee! Ik hou het voorlopig bij “op het eerste zicht” tot ik het jaar rondgemaakt heb, daarna zie ik wel. Ik was wel van plan om (voor mezelf of blogsgewijs, dat weet ik nog niet) een overzicht bij te houden wat er elke maand bloeit in onze tuin.

 2. Die paars vervallende Miscanthus is bepaald een schoonheid, en mooi gefotografeerd!
  Origineel idee om aan de hand van dat rijmpje maandelijks bovenstaand fotoproject te doen.
  Het geeft zo ook wat vaste structuur bij het geblog. Alhoewel we onszelf natuurlijk ook weer niet te strak moeten houden 😉

 3. Dat vind ik altijd zo zielig ja, als je ziet dat de natuur een beetje ‘in de war is’ en er al blaadjes of knopjes komen terwijl dat helemaal nog niet kan.
  Het is een leuk idee en wat een prachtige foto’s heb je weer.

 4. ‘Op het eerste gezicht’ wordt duidelijk verdrongen door nieuwe initiatieven. Cool. Ik dokter ook iets uit binnenkort.
  P.S.: echt een prachtige Miscanthus!

 5. Voor een jaar quasi zonder slakken heb je alles in huis: laat je goudbrakels in het vroege voorjaar eens rondlopen in de tuin, ze zijn snel met de slakkeneitjes en kleine slakken weg. Zo doen wij het hier sinds een paar jaar met een enorme verbetering. De kleine schade die ze soms aanrichten hierbij weegt niet op tegen het voordeel.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: