Winterbloeier

Ook al staat de herfst voor verval, het blijft net als de lente en zomer een seizoen vol (warme) kleuren en leven. De winter is dat niet, die is grauw en grijs. Donkere, ijskoude nachten die zelfs het levendige water bevriezen. In ’t midden van de winter lijkt zelfs de zon, bron van alle leven, haar kracht te verliezen, alsof de winterse koude ook de zonnestralen doet bevriezen. De tuin wordt grotendeels een doodse bedoening.

Daarom plantte ik dit jaar héél wat winterbloeiende heersters aan. Zowel langs het pad naast de woning als rondom het terras. Hun opdracht is eenvoudig : een beetje leven in de tuin brengen. De meeste van deze heersters bloeien vrij discreet en vallen in de eerste plaats op door de zwoele geur die vaak van meters afstand te ruiken is.

De start is dit week-end ingezet want Viburnum farreri staat al in bloei. Een niet zo algemene, vrij rechtopgaande heerster. Het is de ouderplant van de veel vaker aangeplante Viburnum x bodnantense, een kruising van Viburnum farreri x Viburnum grandiflorum.  Het struikje staat hier sinds deze zomer en probeert nu voor de eerste keer de aandacht te trekken met frèle, witte bloemetjes die lekker maar vrij discreet ruiken…

Gek hoe deze plant start met bloeien op ’t ogenblik dat hij zijn bladeren verliest.Deze heerster is overladen met bloemknoppen en zou moeten bloeien tot in maart. Maar zal dan al lang versterking gekregen hebben en overschaduwd worden door een aantal andere winterbloeiende heersters.

Eén van de andere winterbloeiers Hamamelis ‘Aurora’, staat ook in de startblokken. De gele, geurende bloemen kondigen zich langzaam aan, zoals U hier onder kan zien.

10 gedachten over “Winterbloeier

  1. Viburnum farreri bloeit daadwerkelijk tot in maart. Bij strenge vorst, zo leert het specimen in mijn tuin me elk jaar, kunnen de bloempjes wel wat vervriezen.

  2. Wat een ontzettend lief bloemetje met die tere kleurtjes. Ik heb de naam genoteerd want dit wil ik ook. Ik heb nooit geweten dat er ook maar iets kon bloeien in de winter. Dacht dat alles dan semi-dood was…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: