Noten

De herfst staat voor de deur. De kleinfruitoogst beperkt zich nu tot druiven en frambozen (zondag meer dan 1 kg frambozen geplukt. Er zijn ook nog enkele braambessen en aardbeien, maar niet echt de moeite.

Op termijn is dat geen probleem, omdat het nu in theorie tijd is om groot fruit te oogsten: appels, peren, (late) pruimen,… . Op termijn kunnen we ook kiwi’s en kiwibessen plukken in deze periode. Maar die oogst is nu nog helemaal afwezig of erg beperkt…
Wat er dit jaar wel veel is: raapfruit. Zo hangt de notelaar afgeladen vol. De eerste noten beginnen nu te vallen, en smaken, kakelvers, enorm lekker.
Normaal zouden één dezer de eekhoorntjes opnieuw moeten beginnen met het leegroven van de boom.

Verder heb ik dit jaar ook al heel wat kastanjes. Beide kastanjelaars zijn nog vrij jong, maar er hangen dit jaar toch een 50-tal flinke bolsters in de boompjes.

Vijgen ga ik dit jaar niet meer oogsten vrees ik. Ik heb deze zomer 6 vijgen geoogst, dat zal alles zijn voor dit jaar. Laten we hopen dat dat volgend jaar beter kan (door een wat warmer voorjaar)

20 gedachten over “Noten

 1. Die noten zijn wel heel vlug rijp, ik heb dit weekend onze notelaar gesnoeid, en de noten die daarbij zijn gesneuveld zijn bijlange nog niet lekker.
  Laat ze maar smaken !

  1. “t Zijn de eerste noten die nu vallen, ik vermoed dat het nog minstens een week duurt voor ik écht grote volumes kan oogsten. Ik denk niet dat ik ver verwijderd ga zijn van de oogst van 2012 (>200 liter)

 2. awel ik ben jaloers… mijn notelaar is een tien jaar oud (van vernepelingske tot ferme boom) en nog nooit, nimmer een noot gezien… volgens boomkwekerij kan het jàren duren maar…kheb het opgegeven! ’t Is ne schonen boom, das al ni slecht ;o)

 3. Vorig jaar héél veel noten, maar dit jaar hangt er amper iets aan. Pech voor de vogelkes, want die krijgen ze normaalgezien in de loop van de winter opgevoederd. (alhoewel, eigenlijk pech voor mijn portemonee, want brave ziel die ik ben zal wel pindanoten kopen in de plaats…)

 4. Hier hangt m’n eerste kiwi ooit te rijpen. Aanplant dateert hier van 2008, dus geduld ga je moeten hebben. Al 2 jaar veel mannelijke bloemen, dit jaar 1 vrouwelijke bloesem en god, wat heb ik die gesoigneerd 🙂 Met resultaat.
  Keep up the good work/blog!

 5. straf dat je zo weinig vijgen hebt, hier is het net omgekeerd; nooit eerder hingen er zo veel aan onze boom … . Nu staat onze vijgenboom wel tegen een zuidelijke muur, hele dagen in de volle zon en volledig beschut. Voor lekker walnoten moet ik helaas nog even wachten, ons boompje is nog wat te jong.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: