Kippenbestand

De kuikens zijn ondertussen flink opgeschoten.  Tijd om ze gewoon los te laten lopen in het kippenhok. Moeder kloek zit in de rui en ziet er niet uit, maar is in topconditie. Ze is héél defensief  en duidelijk een stuk sterker dan de andere hennen in ’t hok. In die mate dat eender welke andere kip die in de buurt van de kuikens komt enkele pluimen kwijt is. Wel grappig om te zien : de grote kippen lopen nu in een boog rond de kuikens heen:  wanneer ze die kuikens naderen komt er immers een rosse furie aangestormd.

Iets wat me blijft fascineren: dat kippen zo dom zijn. Iedere dag opnieuw hun eieren leggen in een nest dat steeds opnieuw geroofd wordt, sterk. Die domheid komt ons dus goed uit, maar betekent dat ik nu heel de week kuikens mag vangen om ze in het nachthok te zetten, ze ontbreken duidelijk het verstand om moeder naar het nest te volgen. Vorig jaar duurde het een week voor de kuikens doorhadden waar ze moest gaan slapen. Na vijf dagen moest ik vandaag nog steeds 6 kuikens vangen en in ’t hok plaatsen.

Zelf ben ik nét iets verstandiger, de kuikens zijn dit jaar gekortwiekt voordat ik ze losliet in de ren, zo duurt het maar enkele minuten om de diertjes te vangen. Vorig jaar ben ik enkele keren een blokje rond gereden om kuikens uit de tuin van de buren te gaan vangen, want zo’n kuiken kan uitstekend vliegen.

Eén kuikentje is enkele weken geleden gestorven, zodat er 9 kuikens overblijven. Net zoals vorig jaar heb ik vrij veel geluk; ik tel namelijk 5 hennen en 3 haantjes, één van de achterkomers is nog een twijfelgeval.

Over enkele weken zal hier prachtig levend erfgoed op overschot zijn: er zijn 5 of 6 hennen in de aanbieding. Over een maand bied ik ze aan op kapaza.
Indien er kandidaten zijn onder mijn bloglezers wil ik ze aan een vriendenprijs afstaan (per twee stuks liefst vergezeld van een haan), omdat ik er dan zeker van ben dat ze goed terecht komen. Ik wil wel dat ze dan een geschikte huisvesting wordt gegarandeerd. Goudbrakels zijn geen kippen om in een klein hokje te zetten, ze hebben een beetje plaats nodig.

Dit aanbod geldt alleen voor mensen die mijn blog volgen of hier geregeld reageren, ik ga opportunisten geen goedkope maaltijd bezorgen.

23 gedachten over “Kippenbestand

 1. Wat leuk!!! Gelijk heb je om een beetje selectief om te gaan met hun toekomstige baasjes en er zullen vast wel mensen zijn waar ze een fijn leven zullen hebben!

 2. Ik vind het fantastisch mooie beesten en zou ze zo in huis halen alleen heb ik er geen jota verstand van. Hoe zit het bvb; met incest tussen die 2 zussen en broer? Kippenziektes? Gaat een fox-free kot niet afzichtelijk zijn? enzovoort. Ik vrees dat ik me iets op mijn hals ga halen dat ik niet beheers. Allicht genoeg kandidaten voor die knappe beesten.

  1. Die incest zou een probleem kunnen vormen, maar je kan zo’n haan meestal makkelijk wisselen met iemand anders. Die haan is niet verplicht trouwens. Er bestaan wel wat kippenziektes, maar dat valt best mee. Een vosproof kippenhok is niet afzichtelijk, je moet gewoon zorgen voor een nachthok dat je kan afsluiten. (tenzij je ook op klaarlichte dag vossen ziet rondlopen in jouw buurt)

 3. Inderdaad schoontjes. Hier volstaat het ‘het net’ boven te halen en er eventjes mee te zwaaien om iedereen in paniek naar het kot te doen stuiven. ‘Het net’ is gewoon een vlindernet waarmee ik ze in het verleden een paar keer gevangen heb om hun slagpennen te knippen. Nu pak ik ze gewoon binnen in hun slaaphok na eventjes met het net te zwaaien zonder dat ik me nog langer suf moet lopen 🙂

 4. Mag één kip ook? wij hebben er namelijk al twee, waarvan er eentje een beetje gehandicapt is denken we – in ieder geval die lijkt niet meer te leggen – en eigenlijk willen we net iets meer eitjes. Want dat mag ik dan wel verwachten niet?

 5. Hallo, hoeveel plaats heeft een (goud)braekel nodig? Wij gaan ook 2 kippen houden, en ik was zo wat aan het zoeken welk ras we zouden kiezen. Ik ben op braekel gestoten omdat dit blijkbaar een streekeigen kip is (Vlaamse ardennen/oudenaarde) . De infrastructuur ontbreekt nog, dus de kippen komen pas Ten vroegste volgend jaar. 🙂

 6. Hallo, waar heeft u uw brakelhoenen aangekocht? Wij zouden in het voorjaar twee hennen willen aanschaffen en ik kwam per toeval dit ras en uw blog tegen. Ik ben vooral geinteresseerd in de goudbrakel en zeker nu ik weet dat deze kippen behoren tot levend erfgoed. Alvast bedankt.

  1. Bij een aantal kwekers, via kapaza en kippenforum.nl
   Na de winter is het meestal wel moeilijker om de kippen te vinden (ik wil de kippen hier ook voor de winter weg hebben omdat er anders teveel kippen moeten samen leven)

 7. Ben dringend op zoek naar Goudbrakels. Bij mij hebben ze volledig vrije loop met ruim kippenhok maar kunnen ook in de bomen sklapen als ze willen.

 8. Denk aan de foto’s met name aan de haan te zien dat dit het Zingems Leghoen is.
  Een Brakel behoort een getekende borsttekening te hebben. Heb al meer als 40 jaar Brakels en Brakel krielen. Zoek maar op Aviculture Europe.; naar Brakels. Binnenkort komt er een verslag met foto’s hierin van de Europese tentoonstelling in Brakel met 244 ingezonden dieren.

  1. Wel Jan, ik weet niet over welke haan je spreekt maar Sylvio (de eerste haan) heb ik bij jou gekocht begin 2012 (het was je reservehaan). De tweede haan is inderdaad minder (ook wat kleiner), zou kunnen dat die niet helemaal raszuiver is…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: