Zomersnoei kruisbessen

Enfin. ’t Is eigenlijk geen zomer, en ook geen zomers weer. Maar op dit moment start ik met het snoeien van de kruisbessenhaag.

Zoals reeds eerder uitgelegd kweek ik mijn kruisbessen op als drietakkers. Dat betekent drie vertikale gesteltakken. Daar zijn we ondertussen twee jaar geleden al mee gestart. Iedere gesteltak wordt ondersteund door een bamboestok. De bedoeling is om op deze gesteltakken hout haaks op haagrichting te laten groeien (steeds weer hetzelfde verhaal : licht en lucht tot in het centrum van de plant laten komen)

Zoals je kan zien is deze plant al flink gegroeid de voorbije weken.

In eerste instantie worden alle zijtakken onder de 40 cm weggenomen. Hier zijn verschillende redenen voor, niet alleen is de kwaliteit van ’t fruit er minder, ’t zou ook helpen bij de bestrijding van de bessenbladwesp.

Deze struik heeft ook een stevige nieuwe grondscheut. In theorie zou ik die kunnen opkweken als vervanger van één van de andere gesteltakken, maar die zijn allemaal nog vrij jong dus…

Nu verwijder ik alle zijscheuten die in het verlenge van de haag staan. Je ziet dat de hele plant daar echt luchtiger wordt.

Ook de overgebleven scheuten (die haaks staan op de haagrichting) dun ik nog wat uit. Alle kleine, traaggroeiende takjes snijdt ik zowiezo weg. Ik haal ook de concurrenten van de topscheut weg (bij deze plant was dat niet nodig).

Tenslotte bind ik de toppen van de gesteltakken nog aan aan de bamboestok. Afhangende toppen vertagen de groei.

Op de overgebleven zijtakken ga ik nu 2-3 jaar lang vruchthout verder kweken, waarna ik start met het verjongen van de scheuten, maar dat zien we dan de volgende jaren.

26 gedachten over “Zomersnoei kruisbessen

 1. Zou je de onderste 40 cm ook weghalen als je ze als ‘gewone’ struik zo laten staan?
  Ik twijfel nog wat ik met m’n bessenstruiken ga doen: ze elk jaar aan zo’n stevige zomersnoei onderwerpen (dus in principe met grotere vruchten), of de plant iets meer laten doen en enkel de noodzakelijke snoei uitvoeren (dode en concurrerende takken weghalen, met dus in principe wat kleinere maar meer vruchten).

  1. Ik verwijder zowiezo bij alle fruit de afhangende takken vlak boven de grond, niet alleen bij kruisbessen, ook bij de aalbessen, zwarte bessen en blauwbessen .
   Bij kruisbessen in struikvorm moet je zorgen dat die onderaan in het midden goed open groeit.

 2. Interessante uitleg.
  Vandaag een rij Worcesterberry’s geplant en in de loop van volgende week nog een rij kruisbessen in de planning. Uw snoeigids zal nog van pas komen 🙂

 3. Ik wil mijn kruisbessen op dezelfde manier plaatsen maar snap niet goed waar die gesteltakken vandaan komen. Bij mijn plant beginnen onderaan een 6-tal takken. Hou ik hier de drie beste over als gesteltak of moet ik wachten op een grondscheut alvorens ik meerdere gesteltakken kan gebruiken? Bedankt voor de info!

 4. Hallo,

  Ik heb ook enkele kruisbessen geplant volgens dezelfde methode maar vind nergens anders info terug over de zomersnoei. (bv. ook niet in het boekje bessen uit de tuin). Dit artikel is ondertussen 3 jaar oud. Nog steeds tevreden van de gebruikte werkmethode en opbrengst?

  Ik twijfel om nu nog te snoeien omdat er toch al heel wat kruisbessen gevormd zijn en ik er nergens anders veel info over vind.

  Bedankt!

  Bram

 5. Beste, u schrijft “Op de overgebleven zijtakken ga ik nu 2-3 jaar lang vruchthout verder kweken, waarna ik start met het verjongen van de scheuten”.
  Betekent dit dat je deze scheuten die dus haaks op de haagrichting staan, niet meer snoeit 2-3 jaar lang?
  En hoe start je met het verjongen van de scheuten. Welke scheuten bedoel je dan??

  Bedankt voor wat info!

  1. Neen, dat wil zeggen dat ik op tijd en stond oud vruchthout verwijder.
   Maar je focust teveel op wat ik doe, denk ik. Je moet gewoon zorgen dat je veel jong, snelgroeiend vruchthout hebt. Hoe je dat bekomt is niet zo belangrijk. De kleine miezierige takjes dun je wat uit, en de oudere takken moeten er op tijd en stond helemaal uit.

  1. Wanneer je voldoende terugsnoeit, stimuleer je de vegetatieve groei van de plant. Je moet de plant ook om de zoveel jaar verjongen (ik ga dit jaar een eerste gesteltak verwijderen (en vervangen door een nieuwe) bij de meeste planten

   1. Maar wanneer je de takken die in 2019 bessen hebben gegeven terugsnoeit (dus nu in 2020) dan heb je in 2020 geen fruit toch, maar wel fruit in 2021? De ingesnoeide takken die vrucht gedragen hebben zullen toch scheuten geven die in 2020 nog geen fruit zullen geven? Denk ik toch…..

    1. Je moet niet alles wegsnoeien, maar wel terugsnoeien. De flinke scheuten die dit jaar zijn gevormd voor 1/3 insnoeien (normaal groeien er zo veel te veeln, je moet er dus ook een flink aantal volledig wegsnoeien).
     Je moet zorgen dat er voldoende lich en lucht in de plant geraakt.

     1. Je bedoelt waarschijnlijk de scheuten die in 2019 gevormd zijn toch? Nu in 2020 zijn er nog geen scheuten gevormd.
      Wat doe je dan nadat zo’n scheut voor 1/3de ingekort werd? Ze zal ook nog verlengen dat jaar………. Bestaat er niet zoiets als een schematische voorstelling om het te leren begrijpen? Alvast bedankt voor het geduld!!

      1. Die heb ik nog niet. Maar op je gesteltakken van vorig jaar zijn enkele flinke scheuten gegroeid in 2019. Deze moet je ten dele inkorten en ten dele verwijderen, alsook wat oud hout. Eigenlijk is het allemaal niet zo belangrijk, je wilt gewoon het oudste hout verwijderen en nieuwe groei stimuleren (dat laatste doe je door redelijk jong, sterk groeiend hout in te korten tot 1/3 of 2/3, dat hangt een beetje af van de vorm die je wilt). En hoeveel moet je wegsnoeien? Zoveel dat de planten voldoende open zijn

       1. Mag ik er nog even op terug komen? Je bedoelt dus dat op dat redelijk sterk groeiend hout van vorig jaar bessen zullen komen op het stuk dat na de snoei overblijft? Laat je ook lange scheuten van het jaar ervoor volledig ongesnoeid? Ik veronderstel dat dergelijke éénjarige scheuten meer fruit zullen geven dan scheuten die 1/3 of 2/3 werden ingekort?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: