Bladluizen

Vooral de braamstruiken zitten dit jaar onder de bladluizen

De jaarlijkse opstoot van bladluizen is nu begonnen. Aardbeien, pruimelaars, braambessen, zwarte bessen,… overal verschijnen nu bladluizen.  Zelf maak ik me weinig zorgen over bladluizen (eigenlijk maak ik me alleen zorgen over de overdracht van virussen). Het is namelijk een typisch voorbeeld van een plaag waar je beter de natuur zijn gang laat gaan. Het bewijs dat zonder niet alleen gezonder is, maar ook écht werkt.

Er zijn meer dan voldoende natuurlijke vijanden voor deze diertjes. En dan spreek ik niet alleen over de lieveheersbeestjes die hier overal in de tuin van jetje liggen te geven, maar ook zweefvlieglarven, oorwormen, roofmijten, spinnen, gaasvlieglarven, vogels, …

Indien je bestrijdt met insekticides vernietig je ook al die natuurlijke vijanden, terwijl de bladluizen minder dan een week later terug aanwezig zijn en ongebreideld kunnen vermeerderen wegens gebrek aan die natuurlijke vijanden. Zo kom je in een vicieuze cirkel van gif spuiten terecht.

De balans slaat op enkele planten wel eens even door maar dat herstelt zich meestal vrij snel nadien. In ’t uiterste geval vang ik enkele lieveheersbeestjes (of hun larven) om ze uit te zetten op de desbetreffende plant. Ik kan mezelf niet herinneren ooit een plant verloren te hebben aan bladluizen.

Wat betreft de natuurlijke vijanden : dit jaar zitten er in vergelijking met vorig jaar erg veel aziatische lieveheersbeestjes. Vorig jaar waren de inheemse duidelijk in overwicht, dit jaar heb ik nog geen enkel 7-stippelig lieveheersbeestje gezien in de tuin.

De beste manier om bladluizen te beheren is preventie: planten die veel bemest worden groeien sneller, maar zijn meer onderhevig aan bladluizen: niet teveel bemesten dus, om de vegetatieve groei onder controle te houden.

7 gedachten over “Bladluizen

 1. Ik heb ook de eerste kuddes gespot op de jonge lei-peren , waar ze ‘gemolken’ worden door de mieren. Op de jonge scheuten, die ik verder wil leiden, verwijder ik ze manueel. Lees: ik plet ze, geen leuk werkje, maar vrij effectief en de geur die hierbij vrijkomt zou de natuurlijke vijanden aantrekken. Er zat al een 2-stippelig lieveheersbeestje te wachten op een feestmaal.

  1. Die mieren zijn een zegen. Wanneer die bladluizen niet gemolken worden, wordt een plant al snel een zootje (sterroetdauw). Dat pletten is inderdaad een truc. Ik neem gewoon enkele lieveheersbeestjes en zet die op de plant. Werkt ook 🙂

 2. Ik heb daar nog niet echt aandacht aan besteed bij ons dus ik veronderstel dat de natuurlijke bestrijders hun werk hier goed doen.
  Wij hebben ook wel potjes hangen met hooi als schuilplaats voor oorwormen. Dat zijn ook goede bestrijders.

 3. Overal bladluizen, op elke fruitboom/struik, slasoorten.. moedeloos.. geen zin meer om een eetbare tuin te hebben zo..

  1. Ik zie de bladluizen hier komen en gaan. Sommige struiken zijn er gevoeliger aan dan andere, soms zie ik zelfs binnen een soort een variëtiet die er meer last van heeft dan een andere (onder meer bij de frambozen en bramen). Maar ik zie ook evenzeer overal lieveheersbeestjeslarven opduiken en de boel opruimen. Het vraagt wel wat tijd en geduld vooraleer dat evenwicht bereikt is.
   Ook nu zie ik planten die opnieuw last krijgen van bladluizen, maar het evenwicht herstelt zich steeds in minder dan een maand.
   Ik heb wel geen ervaring met moestuinieren, ik spreek steeds over struiken.
   Probeer wat lieveheersbeestjes te vangen in de beemd (10 – 20 stuks) en zet die uit op de bomen die het meest onder de luis zitten. Geef in ieder geval de moed niet op, alle begin is moeilijk.
   Desnoods gebruik je water met een beetje zeep in om de beestjes van de plantente verwijderen.

  2. Probeer anders eens het mengseltje van Diana. Heb het vorig jaar geprobeerd op spint en het hielp prima.
   Vermeng 1 liter lauw water met 2 eetlepels olie (bijvoorbeeld slaolie of zonnebloemolie) en 2 eetlepels zachte zeep (de bekende Driehoek maar er zijn tegenwoordig ook veel ‘eigen merken’ te koop). Los dit goed op laat het goed afkoelen. Doe dit watermensgel in een vernevelaar (plantenspuit) en spuit de planten (ook de onderkanten van bladeren!) goed in. Doe dit wel op een bewolkte dag want de olie kan voor het verbranden van het blad zorgen.
   http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: