Slakken

Ik had gevreesd dat de extreme winter (eerst zéér nat daarna zeer koud en droog) veel slachtoffers zou gemaakt hebben onder de planten, maar de meeste planten lijken deze barre winter vlot overleefd te hebben.  Veel beter dan vorig jaar. Waarschijnlijk een voordeel van een winter-zonder-pauze zodat de  planten niet te vroeg uitlopen?

Tot mijn verbazing laten meerdere geraniums het hier afweten, terwijl ik dat altijd als erg makkelijke planten heb ervaren.

Een akelei, de eerst bloemende vaste plant in mijn tuin

Zijn ook opnieuw van de partij : de hosta(neuzen). Wist je dat deze neuzen in Japan als delicatesse (Yuki-urui) worden gegeten (als een soort asperges). Om een perfecte smaak te garanderen worden de planten bedekt met donkere emmers, zodat de neuzen volledig wit uitlopen en extra zacht blijven. Ze worden gestoomd of gekookt . Hostabladeren en -bloemen kunnen trouwens ook perfect verwerkt worden in salades.  Vooral de geurende hosta hebben een aangename smaak (verse erwtjes).

Neuzen van hosta ‘Empress Wu’, de allergrootste hosta en een enorm snelle groeier

Maar ook de slakken lusten die blaadjes maar al te graag, niet alleen van hosta maar van de meeste sierplanten. Vooral vooraan in ’t seizoen is de schade vaak erg groot, omdat ’t uitlopend blad zacht is. Daarom  doe ik hier sinds gisterenavond opnieuw een nachtelijke slakkenronde. Met een zaklamp op het hoofd en de graskantensteker in de hand worden alle slakken doormidden gesneden. Wreed? Misschien wel, maar in ieder geval een snellere dood dan ecologische slakkenkorrels of biervallen.

Toch vind ik opmerkelijk weinig slakken, en helemaal géén grote slakken. Zou dat met de koude te maken hebben, of mijn beheersmaatregels van vorig jaar?  Misschien is het nog te vroeg? Het is ook een tijdje erg droog…

In ieder geval hoor je mij niet klagen.

3 gedachten over “Slakken

  1. Ook hier is het voorlopig stil op het slakkenfront. En nu maar hopen dat dat geen stilte voor de storm is.
    Wat vorstschade betreft… die is hier dit jaar opvallend beperkter dan anders. We hebben hier in de haag een liaanroos staan die de voorgaande jaren telkens bevroor tot net boven de laag dood blad op de grond, en dit jaar is ze onverwacht helemaal onbeschadigd door de winter gekomen.
    Ik heb de verklaring gezocht in het feit dat het weliswaar vaak en lang gevroren heeft, maar dat de minimum temperaturen toch niet al te diep zakten… niet tot – 15° en minder zoals in de voorgaande winters het geval was.

  2. Ik verwacht ook minder vorstschade dan vorig jaar. Vorig jaar hadden we eerst vorst en een ijzige wind gevolgd door sneeuw (hier toch) en dit jaar hadden we eerst de sneeuw. Komt daarbij dat vorig jaar al veel planten aan ’t uitlopen waren toen het begon te vriezen. ..
    Maar de slakken hebben hier alweer flink hun best gedaan. Vorig jaar had ik alles mooi opgeruimd voor het begon te vriezen zodat alle slakkeneitjes (en het waren er veel) die onder het afgestoven blad lagen, blootgesteld werden aan weer, wind en beestjes…. Deze winter is alles blijven liggen en dat zal ik geweten hebben.
    Die graskantensteker is een goed idee. Zelf gebruik ik een oude buxusschaar voor slakjeknip.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: