Achteraanzicht

Eigenlijk moest ik lang niets van bolgewassen hebben. Krokussen, bosanemonen en sneeuwklokjes heb ik altijd leuk gevonden, maar Narcissen, Tulpen et alii. Neen, bedankt.  Ik vond ze rondom lelijk. Vooral voor het loof heb ik geen lof.

En terwijl ik nog altijd in een brede boog rond (de meeste, zeker de gecultiveerde) tulpen heen loop, ben ik over de laatste jaren narcissen beginnen appreciëren. En deze wilde narcis (Narcissus pseudonarcissus) is eigenlijk een echte beauty.

Van de voorzijde vind je elders wel een fotoke ;-).

Sinds midden vorige week staat deze plant in bloem in de tuin. Deze schoonheid zou ook vlot  uitzaaien en woelmuizen weren. Het is het proberen waard, daarom zal ze overal in de tuin en masse aangewend worden.

Ik wil zaad verzamelen van deze plant en het gecontroleerd uitzaaien in de bloemenweides om het vermeerderen te versnellen. Heeft iemand daar ervaring mee?

Verder bestoken allerlei blogs me de voorbije dagen met andere bolgewassen die ik best wel kan appreciëren. Ik vermoed dat ik deze herfst toch nog wat bollen ga bijkopen.

7 gedachten over “Achteraanzicht

  1. Narcissen, ook de wildere, blijken niet altijd even betrouwbaar in het terugkomen en vermeerderen. Ik ben er nog steeds niet achter waar dat eigenlijk aan ligt.

  2. Bolgewassen zaai je het best in een pot(je). Eenmaal gekiemd, gewoon in de pot laten staan tot de bladeren afsterven (niet verspenen). Wanneer het blad afgestorven is, kan je ervoor kiezen om de gevormde bolletjes uit te planten, in een grotere pot zetten of in de pot laten staan tot ze het volgend jaar terug in blad komen. Ik denk wel dat het een paar jaar zal duren alvorens ze gaan bloeien.

  3. In de bloemenweide heb ik krokussen, narcissen (wilde en dichtersnarcissen) en kievitsbloemen staan als het om bolletjes gaat, en daar valt het vergelende loof niet op…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: