Bloemenweide en kruidentuin

Na wat wikken en wegen heb ik besloten om géén bloemenweide uit te zaaien in de bessentuin. De meeste bloemweidemengsels bevatten redelijk wat hoge planten, en zouden, net zoals vorig jaar, de aalbessen en zwarte bessen teveel verstikken. Wat is het nut van de aalbessen mooi luchtig te snoeien als ze nadien worden overwoekerd door de bloemenweide? Ik ga mijn kruidentuin in bessentuin onderbrengen. Er is voldoende plaats om alle kruiden aan te planten, inclusief een flink muntveld (ik ben nogal zot van verse muntthee). De meeste kruiden worden niet zo hoog, dus op dat vlak verwacht ik geen problemen.

Maar ik wil dit jaar toch al een bloemenweide aanleggen. Vorig jaar had mijn tuin één lange border (niets anders dan een oud tuinpad, waar ik de klinkers heb verwijderd en dat ik dan heb opgevuld met teelaarde) waarin ik al wat planten tijdelijk opkweekte. Deze planten worden dit week-end in diaspora uitgeplant over heel de tuin. Alle plantenvakken gaat dit jaar zeker niet volledig opgevuld worden.  Ik moet nog ongeveer 400m² plantenvakken opvullen met plantgoed, en dat allemaal tegelijkertijd opvullen is me iets te duur. Verder wil de verzamelaar in mij de kans krijgen om voor elk plekje het juiste plantje te kunnen aankopen. Ik ga dus her en der verspreid in de tuin enkele planten hebben staan, maar ook nog vrij veel ‘kale’ plekken. Om zweefvliegen en solitaire bijen in mijn tuin te houden nadat de fruitbomen zijn uitgebloeid, plan ik dus nog wat extra bloemengeweld.

De plek waar ik eerst de kruidentuin zou komen zal nu ingenomen worden door een bloemweide, erg groot is het oppervlak niet (25 m²), maar ’t is alvast een begin. Ook de twee grote taxusvakken voor het huis (samen 40m²), die ik in de toekomst ga opvullen met lavendel ga ik dit jaar inzaaien met een bloemenmengsel.  Ondertussen koop ik me een tiental lavendelplantjes die ik volgend voorjaar stek tot een leger kleine lavendelplantjes.

“En waarom zaai je dan niet op de defintieve plek een bloemenweide uit?” hoor ik U zich in koor afvragen. Dat deel van de tuin was tot twee jaar geleden een ganzenren. De bodem is er veel te rijk. Daarom  ga ik dit deel van de tuin dit jaar nog als moestuin gebruiken om de grond er wat armer  te maken. ‘Moestuin’ is een groot woord, want veel verder dan veel te veel pompoenen, nog meer courgette, wat suikermaïs en pastinaak ga ik niet komen.

Ik weet de komende twee week-ends weer wat te doen.

6 gedachten over “Bloemenweide en kruidentuin

  1. Praktisch alle planten die ik hier staan heb zijn afkomstig van zaaien of van 1 aangekocht plantje waarmee ik verder kweekte door stekken of scheuren. Dat gaat wat trager, maar ’t is beter voor ’t bruintje.
    Als je lavendel wat dieper plant, gaan zich wortels vormen op de takken onder de grond.

  2. Die bloemenweide daar dromen wij al even van, maar het is er nog niet van gekomen. Denk dat ik daar eerst nog even een deftig plan en bijhorende voorbereidingen ga moeten voor maken&treffen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: