Het leven zoals het is
Comments 13

Lentegevoel

Vanmorgen ben ik begonnen met de werken aan de bessenkamer. De grond wordt geschoffeld om alle grassen te verwijderen.

Vorig jaar deed ik hier al een eerste test met een bloemenweide van eenjarigen,  dit jaar wil ik iets anders proberen. Ik twijfel nog tussen een vast bloemenweidenmengsel van ecoflora, een klaverweide of één grote munt-akker (ook erg goed voor de insecten). Véél tijd om over deze keuzes na te denken heb ik niet meer, want ik zou ten laatste over twee weken willen overgaan tot de actie. Maar als U nog suggesties heeft, laat me dat dan maar weten. Het mag in ieder geval niet te hoog worden, om mijn aalbessen- en zwarte bessen-oogst niet in ’t gevaar te brengen.

Aangenaam werken, met dat lentezonnetje. Geen weer om nog een dikke trui aan te doen. Tijdens mijn gehak zongen alle vogels hitsige liedjes uit volle borst. En wat zag mijn lodderig oog? Dan doe je al eens moeite om 10 nestkastjes in de tuin op te hangen, zie ik een stel kbv-tjes de dakrand afzoeken naar een goede nestplaats. Ik heb ze niet herkend (afstand).

Niet alleen de vogels laten van zich horen, maar op zo’n warme dag krioelt het eensklaps van de insecten. Ik vermoed dat ook de sapstroom van de planten en bomen nu vlot terug op gang gaat komen. De Prunus begint in ieder geval opnieuw voorzichtig te bloemen.

De lente begint!

13 Comments

 1. ’t was inderdaad fijn werken in de tuin. Op een dag tijd zijn de bloemen van de gele pruimen en de rode ribes bijna volledig opengekomen. Het zou wel eens heel snel kunnen gaan nu, dat wordt genieten!

 2. Ik had hier een munt-bordertje… een tiental soorten en variëteiten, die gewoon hun ding mochten doen zonder dat ze andere planten in de weg zaten. Maar langzaamaan kwamen er toch te veel grassen tussen om het er nog echt mooi te laten uitzien. Als ‘bloemenweitje’ kan het misschien nog, maar niet als het er borderachtig uit moet zien.

 3. Niet direct suggesties. Eerder ook vragende partij naar suggesties. Heb voorlopig karton en stro tussen de aalbessen gelegd om opkomend onkruid en grassen te onderdrukken.

 4. @Eilish en opdeboerderij : munt is inderdaad een woekeraar, maar op die plek kan dat écht geen kwaad.
  @muggenbeet: ge moogt gerust zijn
  @AnneTanne: ’t zou eerder een muntwei-tje zijn, maar ’t nadeel van munt is ook dat de plant niet wintergroen is
  @boerenerf: dat karton was ik van plan, maar ’t is er niet van gekomen

  Bijkomende opmerking : een lage insectenlokker zou ideaal zijn. Ik twijfel ook aan Nepeta. Maar idealiter zou de plant ook nog eens wintergroen zijn (één of andere wintergroene geranium overweeg ik ook, maar 50 m² uitplanten…)

 5. De kat kiest voor Nepata 🙂
  ‘k Denk niet dat er veel wintergroene geraniums zijn, allez, ik ken er toch geen. Wat als wintergroen geboekt staat is dat meestal alleen maar in heel zachte winters.

 6. Ja, het is nu heerlijk om buiten te werken. Eindelijk. En vandaag voor het eerst sinds een maand wat regen. Wat ruikt het dan lekker.
  Ben benieuw wat je gaat kiezen.

 7. Heidi says

  Nepeta, wordt dat niet redelijk hoog? Misschien iets uit de epimedium-familie (elfenbloem)? Daar zitten een aantal wintergroene soorten bij. Bergenia (schoenlappersplant) of phlomis (brandkruid)? Geranium macrorrhizum verkleurt in de herfst, en ook een aantal campanulas zijn wintergroen. Keep us posted!

  • Epimedium is eerder schaduwminnend, hier staan de planten boenk in de zon. Nepeta wordt niet heel erg groot (maar ik heb ondertussen een andere keuze gemaakt)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s