Spektakel

Vandaag moest er hier in de tuin gewerkt worden. Maar voor die werken konden aanvangen, moest ik natuurlijk nog vogel-tellen.

De vraag was of de vogels nog zo talrijk zouden aanwezig zijn nu er geen sneeuw meer lag. Volgens de mini-masjkes was het er hier de voorbije dagen erg kalm.

Maar vanmorgen stelde ik toch vast de silo’s en vetblokken vrij leeg waren. Nadat ik alle silo’s had gevuld en ook nog een flinke kwak zaad had uitgestrooid inclusief extra zonnebloempitten, plaatste ik me achter het venster.

De eerste bezoeker van de tuin vanmorgen: een boomklever, onmiddellijk gevolgd door vier pimpelmezen. Niet veel later kwamen er druppelsgewijs enkele vinken langs en enkele koolmezen. Geen kepen, geen groenlingen. Wel veel merels (in totaal negen merels geteld in de tuin), een verdwaalde Turkse tortel en een roodborstje.

Maar geduld is een schone zaak, en niet veel later telde ik niet minder dan 18 vinken. Ook de kepen en de groenlingen verschenen op het toneel. Eerst drie stuks, wat later telde ik niet minder dan 8 kepen en 6 groenlingen.

Twee kraaien deden alle vogels opschrikken. Niet veel later vloog er een zwerm kauwen over (ik heb er 21 geteld). Telkens een reden voor alle ander gevogelte om veiligere oorden op te zoeken. Ook een stel Turkse tortels die de andere, eenzame tortel hardhandig verjoegen, stoorden het tellen van de grote zwerm vinken, groenlingen en kepen.  Wel kon ik 8 kepen, 6 groenlingen en 27 vinken tellen tussen al dan aan- en afgevlieg.

Ook de grote bonte specht liet zich zien. Net toen ik dacht de telling te stoppen zag ik nog een boomkruiper, onmiddellijk gevolgd door een tweede.

Ik startte de PC op om dit verslagje te schrijven en zag dat de groep vinken nog verder aangegroeid was. Ik begon naarstig te tellen maar nog voor ik nieuwe recordcijfers kon tellen vlogen alle vogels opnieuw op. Ik zag onmiddellijk waarom : een sperwer scheerde over de voederplaats, zonder succes.

De voorbije dagen had de nationale vogeltelling veel aandacht gekregen in de media. Terecht. Dit is een leuke bezigheid, zowel voor volwassenen als kinderen. Natuurpunt is er ingeslaagd om hier een hippe activiteit van te maken. Zo hebben meer mensen aandacht voor de natuur in hun tuin, die even leuk en even mooi is als wat we in documentaires krijgen voorgeschoteld op TV. Een geslaagde bewustmakingscampagne.

De vogels zijn hier in ieder geval nog steeds talrijk aanwezig, ook zonder de sneeuw. De enige vogels die hier de voorbije weken af en toe te zien waren en zich hier vandaag niet lieten zien zijn de spreeuwen en staartmeesjes. Maar toen ik vlak na het posten van dit berichtje naar buiten stapte hoorde ik hun typisch gekwetter…  6 staartmeesjes deden zich tegoed aan de pindakaasblok.

Het resultaat voor vandaag

Boomklever 1
Pimpelmees  4
Staartmees 6
Koolmees 4
Vink 27
Merel 9
Turkse tortel 3
Roodborst 1
Keep 8
Groenling 6
Kauw 21
Grote bonte specht 1
Boomkruiper 2
Kraai 3
Houtduif 4
Sperwer 1
Ekster 1

 

5 gedachten over “Spektakel

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: