Geurbom

Deze Lonicera fragrantissima blijft wat mij betreft een absolute droom van een plant. De plant begint van november of december te bloeien, en doet dat tot ergens in maart. De bloemen geuren heerlijk, en op warme winterdagen is het een trekpleister voor hommelkoninginnen.

De struik is ondertussen volgroeid, en de geur is echt van meters afstand te merken. De struik is de rest van ’t jaar geen echte beauty, maar dat maakt hij dus helemaal goed door maandenlang een hemels aroma te verspreiden in de winter.

In vergelijking met de meeste andere winterbloeiers, is deze ook zo goed als immuun voor een stevige vorstprik, de plant stopt enkele dagen met bloeien, en zodra het terug warmer wordt kan het feestje opnieuw beginnen. De bloemen van bvb Chimonanthus praecox bevriezen bij een stevige vorstprik, en dat is de pret over voor die winter.

De struik staat langs het pad naar de tuin, zodat ik iedere keer ik er voorbij loop kan genieten van de geur.

20 gedachten over “Geurbom

 1. Bedankt voor de tip! We hebben een Japanse kamperfoelie staan die in de zomermaanden een ware magneet is voor hommels en bijen, en vooral ‘s avonds een aangename geur verspreidt. Dit lijkt mij de perfecte struik om kleur en geur te brengen in de somberste maanden van het jaar. Alleen nog een plaatsje vinden 😊

 2. Prachtig geurende heester. Moet ik ook in de tuin gehad hebben want hij staat op mijn excel lijst maar de kamperfoelie is spijtig genoeg verdwenen. Geurende winterheesters geven een meerwaarde aan de tuin. Fijne week.

 3. Prachtige winterbloeier, had hem in mijn vorige tuin.
  Hoe best vermeerderen , stek nemen of wat scheuten afsteken , want ik mis hem

  1. Stekken van ditjarig hout van stevig gegroeide scheuten in de zomer. Geeft bij mij bijna 100% succes. Ik ben nu ook bezig met winterstekken, maar dat is de eerste keer. Ik vermoed dat ook dat wel gaat lukken.

 4. Helemaal ben ik het met je eens: de struik heeft hier wel een paar jaar nodig gehad om er echt zin in te krijgen, maar de laatste jaren krijgt hij steeds meer bloesem en de geur is werkelijk heerlijk.
  Meters om de struik heen ruik je de uiterst delicate geur.
  Ik heb wel de indruk dat de bloei bij jou rijker is, en ook eerder begint. Pas eind januari begon de bloei hier pas goed op gang te komen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: