Een levende tuin

Ik ben ergens vorig jaar ook voorzitter van het Tiens Netwerk Mileu geworden, de nieuwe naam voor wat voorheen de milieuadviesraad was.

Voor de mensen die het principe niet kennen: het is een adviesorgaan dat advies verstrekt aan het bestuur over grote projecten in de stad, maar daarnaast ook andere initiatieven onderneemt, om van Tienen een stad te maken die meer leefbaar is, met meer natuur en biodiversiteit.

Op 3 maart ga ik voor ’t eerst zelf een discussiecafé leiden in natuurpunt café De Gors, met als titel ‘De levende tuin’ .

Tuinen nemen ongeveer 10% van het oppervlak van Vlaanderen in, dat is meer oppervlakte dan er beschikbaar is voor beschermde natuur. Ze kunnen een belangrijke steun zijn in het behouden van de biodiversiteit en ook in klimaatadaptatie. Maar heeft dat ook zin in een kleine stadstuin? Helpt het gras laten groeien nu echt? Wat zijn de belangrijkste parameters? Open discussie, begeleid door een veldstudie en gevolgd door een korte quiz over ecologisch tuinieren.

Ik ga de komende weken enkele van die puntjes hier herhalen. Als Netwerk Milieu gaan we dit jaar de mensen proberen aan te sporen om hun tuin biodiverser te maken, en die tuin ook aan te passen om de gevolgen van de opwarming te temperen.

22 gedachten over “Een levende tuin

  1. In eerste instantie zou men de modale tuinbezitter toch eens diets moeten maken dat een tuin meer is dan enkel een grasveld en een hoop verharding. Wat is maar al te vaak te zien krijg, is doffe ellende, de naam ‘tuin’ geeneens waardig…

  2. Altijd fijn om te lezen dat mensen met een hart voor de natuurtuin dit soort engagementen opnemen, is super belangrijk!
    Ik heb nog een vraagje over de prachtige foto. Je zegt dat de border aangepast is vanwege planten dei gevoelig zijn aan droogte. Hoe zit dat met de adderwortel? Ik ga een paar exemplaren planten dit voorjaar omdat ik gelezen heb dat die geschikt is voor wisselnatte grond, vandaar mijn vraag.

    1. Adderwortel heeft moeite op mijn droge grond, maar kwam dan wanneer het terug geregend heeft terug. Maar op zo’n prominente plaats in mijn border was dat voor mij geen optie. Mijn situatie was ook erg specifiek: ondoordringbare kleilaag op 60 cm onder de grond, dus lange = kurkdroog. Ik plant die nu aan op wat meer beschutte plekken, zodat de plant niet de hele dag in volle zon staat.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: