Winterslaap

Net zoals het voorbije jaar heb ik ook deze winter weer een erg lange winterslaap gehouden op de blog. Ik wil vermijden om dezelfde dingen ieder jaar opnieuw te schrijven, en deze winter is er eigenlijk niets gebeurd.

Vandaag heb ik voor ’t eerst deze winter in de tuin gewerkt. In totaal een 100-tal stekken genomen van een aantal heesters, en die allemaal keurig opgepot. Op de opentuindagen wil ik voor ’t eerst een plantenverkoop organiseren, de opbrengst van die verkoop is voor een buurttuin uit Tienen.

Ook de tuin komt uit zijn winterslaap. De eerste krokussen staan (bijna) in bloei, alle winterbloeiende heesters staan al een tijdje in volle glorie. Ook narcissen en Helleborus zijn al van de partij. Op de foto boven zie je enkele krokussen die in ’t gazon staan. Deze Crocus tommasinianus doet het zeer goed in de borders, in ’t gazon eigenlijk heel wat minder. Ik had eerst alleen deze crocus in ’t gazon ingeplant, maar vind het resultaat in de fruittuin, waar ik een bonte verzameling van crocussen heb aangeplant veel leuker. Ik heb in totaal nog eens 1000 crocussen in ’t gazon aangeplant, tot nu toe zie ik daar wel geen enkel spoor van. Ik hoop ze in in ieder geval snel te mogen verwelkomen.

Na twee periodes van vorst zie ik dat er in mijn tuin wel al enkele planten beginnen uit te lopen, maar de perzik, amandel en abrikoos staan in ieder geval nog niet in bloei. Ook de kiwibes is nog helemaal niet aan ’t uitlopen. Aangezien het de komende twee weken opnieuw gaat vriezen, ga ik misschien voor ’t eerst in ’t enkele jaren geen schade hebben van late nachtvorst aan de vroege fruitsoorten.

Het doet in ieder geval wel goed om zo nog eens in de tuin bezig te zijn. Ik ga ook terug wat actiever proberen te bloggen…

20 gedachten over “Winterslaap

 1. ‘Aangezien het de komende twee weken opnieuw gaat vriezen, ga ik misschien voor ’t eerst in ’t enkele jaren geen schade hebben van late nachtvorst’ Deze zin begrijp ik niet goed. Je zou net gaan denken dat je wél schade zou hebben door dat vriezen.

 2. Het in herhaling vallen, is ook een vrees van mij. Dientengevolge blog ik een heel pak minder over de tuin dan in het begin. Schier alles is al eens gezegd en geschreven, denk ik dan. Al valt er uiteraard ieder seizoen wel iets nieuws te ontdekken.

  1. Ik blijf koppig doorzetten. Af en toe val ik wel in herhaling. Maar aangezien de meeste van mijn leden net zoals mij al de gezegende leeftijd van 50 voorbij zijn, waren ze die oude blogposts van me waarschijnlijk al vergeten

 3. Fijn dat je terug bent. Ik heb ook minder op mijn blog gezet dan andere jaren , alhoewel er toch nog zoveel struiken zijn die een meerwaarde en “body” geven aan een wintertuin. Zoals Menck schrijft “in ieder seizoen kan je wel iets nieuws ontdekken”. Fijne week.

 4. Herkenbaar, die winterslaap ; – )
  Over tuinervaringen bloggen is toch vaak hetzelfde met andere woorden. De seizoenen komen ook elk jaar weer terug met hetzelfde in een andere context.
  Een tuin is een gek ding, die doet het vaak nét anders dan je denkt.
  Maar leuk weer van je te horen!
  Hartelijke groet, Zem.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: