Knautia ‘van den Aldi’

Ik vind deze wel een mooi voorbeeld waarom handel in inheemse plantensoorten ook niet altijd goed is.

Op de foto hierboven zie je beemdkroon, de linkerbloem is de Knautia arvensis die je in de handel tegenkomt, de rechterbloem is de Knautia arvensis die hier in de beemden groeit.

Er is dus echt duidelijk een enorm verschil tussen beide planten. Eigenlijk op alle vlakken, de autochtone Knautia is op alle vlakken een superieure plant. Plant is mooier, bloemen is mooier, plant heeft minder of geen last van meeldauw… Hij begint alleen wat later te bloeien.

Is er dan een probleem ? Ja, want wanneer mensen die Knautia arvensis uit de handel in hun tuin planten, gaan ze mogelijkerwijze de genenpoel van deze planten in het wild beïnvloeden. In mijn tuin worden alle zaailingen van die handelsoort systematisch gerooid.

12 gedachten over “Knautia ‘van den Aldi’

  1. Ik heb alleen nog Knautia macedonica. De K. arvensis heb ik een tijdje geleden allemaal manu militari uitgetrokken. Ze hadden nog geen bloemen maar wel al meeldauw. Ze kwamen nochtans niet van ‘den aldi’ maar van kwekerij Ecoflora. Mocht kwekerij Fruitberg zaadjes verkopen van de goeie soort, dan plaats ik hier een bestelling. 😉

  2. ik heb zaad gekocht bij Cruydt-hoek. Ga dus proberen om zelf die zaailingen op te kweken. Vind verschillende raadgevingen van wanneer er best mee te beginnen. Wanner denkt u dat ik best zaai. Ik dacht ze in potjes te zaaien om ze te beschermen tegen overvloedige slakken. En dan hoop ik dat ze het alsnog halen als ik ze uitplant.;.

    1. Van slakken moet je niet direct veel schrik hebben, Zaaien lukt ook zonder vriesperiode, ik zou dat gewoon nu doen. Wel in potjes zaaien om alles goed te controleren. Kiemen is wel heel variabel, duurt soms heel lang ,maar ze kiemen wel

  3. Is die van den Aldi ook die soort die zo extreem vroeg bloeit? Ring van Leuven bijvoorbeeld stond er pakweg 1.5 maand geleden al iets van Knautia in bloei. Terwijl de Arvensis hier in de buurt dan nog niet eens bloeistengels heeft.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: