Nog geen herfst

Met het weer van de voorbije twee weken zat ik met de idee dat we toch aan het einde van dit tuinseizoen zaten. Sommige planten staan er nog altijd wat verschroeid bij door de hittegolf van augustus en te gelijkertijd houden ook heel wat bloemen het voor bekeken voor dit jaar.

Landkaartje

Ook qua ‘leven in de tuin’ zie je niet alleen een deel van de hommels verdwijnen, ook de meeste solitaire bijen verdwijnen uit het zicht. Zeker wanneer het zo nat en fris is als de voorbije week

Gehakkelde aurelia

Maar, zo bedacht ik me eergisteren, het seizoen is verre van gedaan, er zijn nog heel wat planten die moeten starten met bloeien (een start die wat uitgesteld lijkt door die koudere periode): niet alleen een reeks herfstasters, maar ook nog Caryopteris, Strobilanthes, Rabdosia en enkele laatbloeiende Vernonia. Bovendien er toch staat ook nog behoorlijk wat in bloei: Calamintha, Nepeta, Helenium, Rosa, Sedum, Salvia’s, Scutellaria, Indigofera, Lespedeza, Lepuchina, Geranium, Chelone,…

Caryopteris divaraticus, een vaste plant die een beetje weg heeft van Springbalsemien. Het blad heeft een onaangename geur

Toen de zon zich deze week voor het eerst in enkele dagen nog eens liet zien, verschenen er direct terug heel wat vlinders. Ik zag Gehakkelde Aurelia, Dagpauwoog, Atalanta, Koolwitje, Boomblauwtje, Kaasjeskruiddikkopje, Landkaartje en de Meekrabvlinder.

Deze Scutellaria doet het uitstekend

Verder is september ook de maand van de klimopzijdebij, een solitaire bij die je vooral op klimop ziet foerageren. Ik heb hier een vrij grote populatie van de beestjes zitten (ik schat dat er nu een 50-tal in de tuin rondvliegen). Omdat de klimop nog maar pas in bloei komt, doen de die beestjes zich nu te goed aan de nectar in de nectartuin.

Klimopzijdebij op Nepeta calamintha

Er is dus eerst nog wat vuurwerk in de tuin voor het grote vuurwerk (de herfstverkleuringen) van de partij zijn.

Helenium ‘Westerstede in de (bijna) herfstzon

11 gedachten over “Nog geen herfst

  1. De zomer breit er een einde aan, doch doet zulks met stijl. Ik schonk me vandaag een cocktail in op ons uitermate zonnig terras terwijl ik genoot van geuren, kleuren en allerhande nectarpiloten. In mijn hoofd was de herfst nog ver weg.
    Volgende week meer van dat!

  2. Ik heb ook niet echt een ‘Indian Summer’ gevoel. De hittegolf in augustus deed mijn tuin ook geen goed. En vorige weken die donkere dagen. Maar wacht maar, we hebben nog een nazomertje tegoed. Daar gaan we dubbel en dik van genieten! 😊

  3. We hebben vandaag het geluk gehad om een Kolibrievlinder in onze tuin te spotten.
    De vuile handen en wispelturig gedrag van deze vlinder lieten het niet toe om een foto te maken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: