Asters

Nog even twee andere asters voorstellen. Toen ik het ontwerp van de voortuin overdeed, zocht ik voor dat stukje tuin planten die tot diep in de herfst bloeien. Bij mijn zoektocht kwam ik onder meer uit op Aster frikartii x Mönch en Aster thomsonii die van juli tot oktober zouden bloeien.

Aster x frikartii “Mönch” is nauw verwant aan Aster thomsonii (het is een kruising van Aster amellus x Aster thomsonii, gekweekt door de Zwitser Frikart, in het begin van de twintigste eeuw).

A. thomsonii, een “beetje” omgewaaid met nog heel wat nieuwe bloemscheuten….

Aster frikartii x Mönch startte hier begin juli met bloeien, Aster thomsonii wat later. De planten vormen nog volop nieuwe bloemscheuten en groeien ook erg gezond: ze hebben absoluut geen last van meeldauw.

De bloemen zijn qua grootte vergelijkbaar met die van een margriet. Boven op de foto enkele van de asters hier in bloei, van klein naar groot, om aan te geven hoe groot die bloemen zijn: Aster laterifloris ‘Lady in Black’, Aster umbellatus ‘Weisser schirm’, Aster laterifloris ‘Chloë’, Aster pyrenaeus ‘Lutetia’, Aster amellus ‘Dr.Otto Petschek’, Aster frikartii x Mönch en Aster thomsonii. Nog een extra referentiepunt : Aster Chloë is qua bloemgrootte vergelijkbaar met een madeliefje.

A x frikarti “Mönch”. ook nog niet uitgebloeid en ook omgewaaid (maar niet zichtbaar op deze foto)

Er is wel één ding dat beide asters gemeen lijken te hebben: ze hebben wat steun nodig… Want ook al groeien ze niet echt hoog (60-70 cm), bij regen en harde wind gaan ze toch doorhangen. Iets om voor volgend jaar te onthouden.

20 gedachten over “Asters

  1. Dat ‘steunen’ vind ik een moeilijke. Wanneer plaats je dat rijshout? Als de planten nog klein zijn, dan oogt dat zo belachelijk. En eens ze te groot en omgewaaid zijn, ben je te laat. ‘t Is dat ik zelf een nogal ‘verwaaid type’ ben dat ik er nooit op tijd aan denk.😉

 1. Ik heb 2 soorten: Sapphire en novi-belgii. Ik doe er zo’n ring omheen met een stok in het midden. Werkt perfect. Ze moeten nog beginnen te bloeien hier. Mijn tuin ligt op het noorden en is laat

 2. Asters zijn prachtige najaarbloeiers. Ik heb 16 verschillende soorten asters staan in de tuin en ik krijg er niet genoeg van. Ik heb ook al opgemerkt dat dezelfde soort aster op andere grond soms een heel andere tint geeft. Door de toegepaste chelsea chop hoef ik ze niet te ondersteunen, maar ze bloeien wel een beetje later maar geven veel meer bloemen.

  1. Goede tip, ik ga op mijn kalender voor het volgende jaar noteren dat ik ook de Chelsea chop ga toepassen (ik moest het wel even googlen 😉

  2. Jij wint 😉 Ik moet heb er twee minder in de tuin staan 😉 De meeste asters hebben hier echt geen steun nodig hoor, het zijn er dus nu drie die dat wel behoeven, en daar zal ik volgend jaar de nodige maatregels bij treffen. Of deze twee (Mönch en tompsonii, die sowieso bloeien tot aan de vorst), ga ik eerder voor ondersteuning. Voor andere planten pas ik ook een Chelsea chop toe

 3. Leuk om een aantal soorten zo bij elkaar te zien. Heerlijke late bloeiers.
  Ik houd vooral van de kleinbloemige witte soorten. De soort, die ik heb, is vrij laag en valt niet om, ik weet de naam niet meer helaas.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: