Nog even twee andere asters voorstellen. Toen ik het ontwerp van de voortuin overdeed, zocht ik voor dat stukje tuin planten die tot diep in de herfst bloeien. Bij mijn zoektocht kwam ik onder meer uit op Aster frikartii x Mönch en Aster thomsonii die van juli tot oktober zouden bloeien.
Aster x frikartii “Mönch” is nauw verwant aan Aster thomsonii (het is een kruising van Aster amellus x Aster thomsonii, gekweekt door de Zwitser Frikart, in het begin van de twintigste eeuw).

Aster frikartii x Mönch startte hier begin juli met bloeien, Aster thomsonii wat later. De planten vormen nog volop nieuwe bloemscheuten en groeien ook erg gezond: ze hebben absoluut geen last van meeldauw.
De bloemen zijn qua grootte vergelijkbaar met die van een margriet. Boven op de foto enkele van de asters hier in bloei, van klein naar groot, om aan te geven hoe groot die bloemen zijn: Aster laterifloris ‘Lady in Black’, Aster umbellatus ‘Weisser schirm’, Aster laterifloris ‘Chloë’, Aster pyrenaeus ‘Lutetia’, Aster amellus ‘Dr.Otto Petschek’, Aster frikartii x Mönch en Aster thomsonii. Nog een extra referentiepunt : Aster Chloë is qua bloemgrootte vergelijkbaar met een madeliefje.

Er is wel één ding dat beide asters gemeen lijken te hebben: ze hebben wat steun nodig… Want ook al groeien ze niet echt hoog (60-70 cm), bij regen en harde wind gaan ze toch doorhangen. Iets om voor volgend jaar te onthouden.
Vrij veel asters hebben wat steun nodig, leert de ervaring me. Ik pas vooral rijshout toe; oogt natuurlijk en is gratis beschikbaar.
Dat ‘steunen’ vind ik een moeilijke. Wanneer plaats je dat rijshout? Als de planten nog klein zijn, dan oogt dat zo belachelijk. En eens ze te groot en omgewaaid zijn, ben je te laat. ‘t Is dat ik zelf een nogal ‘verwaaid type’ ben dat ik er nooit op tijd aan denk.😉
De meeste soorten hebben hier geen steun nodig, maar ik weet nu dat deze dus wel wat steun kunnen gebruiken 😉
Ziet er toch wel leuk uit zo’n struik asters.
Absoluut
Zo een toffe collage jong! Alleen al daarvoor zou je zoveel asters in de tuin zetten 😊
En omdat je er ook gewoon iets moet zetten 😉
Zet bij op mijn plantenlijstje: asters. Mijn tuinaanlegger gaat zot worden van mij denk ik.
Laat hem maar wat zweten voor zijn geld 😉
Topbloemen, dit!
Ze bloeien inderdaad aan de top van de stengels 😉
Op zich al heel uitzonderlijk!
Ik heb 2 soorten: Sapphire en novi-belgii. Ik doe er zo’n ring omheen met een stok in het midden. Werkt perfect. Ze moeten nog beginnen te bloeien hier. Mijn tuin ligt op het noorden en is laat
Sommige planten zijn wat later dan andere, maar die noorderkant gaat ook wel impact hebben idd
Asters zijn prachtige najaarbloeiers. Ik heb 16 verschillende soorten asters staan in de tuin en ik krijg er niet genoeg van. Ik heb ook al opgemerkt dat dezelfde soort aster op andere grond soms een heel andere tint geeft. Door de toegepaste chelsea chop hoef ik ze niet te ondersteunen, maar ze bloeien wel een beetje later maar geven veel meer bloemen.
Goede tip, ik ga op mijn kalender voor het volgende jaar noteren dat ik ook de Chelsea chop ga toepassen (ik moest het wel even googlen 😉
Deze methode kan u op vele planten toepassen.
Jij wint 😉 Ik moet heb er twee minder in de tuin staan 😉 De meeste asters hebben hier echt geen steun nodig hoor, het zijn er dus nu drie die dat wel behoeven, en daar zal ik volgend jaar de nodige maatregels bij treffen. Of deze twee (Mönch en tompsonii, die sowieso bloeien tot aan de vorst), ga ik eerder voor ondersteuning. Voor andere planten pas ik ook een Chelsea chop toe
Leuk om een aantal soorten zo bij elkaar te zien. Heerlijke late bloeiers.
Ik houd vooral van de kleinbloemige witte soorten. De soort, die ik heb, is vrij laag en valt niet om, ik weet de naam niet meer helaas.
Er zijn ook wel veel verschillende soorten. Aster laterifloris wordt meestal als de kleinbloemige aster omschreven, maar die zijn dan ook echt piepklein