Enkele maanden geleden vertelde ik over transportperikelen van een plantenbestelling. De 3 plantjes Helenium ‘Kupferziegel’ die ik toen redde, zijn ondertussen verder gegroeid en beginnen nu te bloeien.
Ze blijven wel wat achter qua groei bij de andere planten (lijkt me logisch) en normaal is dit een zeer rijk bloeiende variëteit, maar valt dit jaar wat tegen. Maar goed, de plantjes zijn nog maar net uit revalidatie.
Ik ben vooral tevreden dat ik toch 3 levende exemplaren van deze Helenium heb. Elk van die planten heeft minstens 4 ogen. Dat wil zeggen dat ik volgend jaar zonder problemen voldoende stekken kan nemen van deze planten.
Enkele jaren geleden schreef ik hier een stukje over Echinacea. De meeste van die planten deden het enkele jaren vrij goed maar kwijnden na een aantal jaren toch weg. Ik heb nog één plant in volle glorie staan, dat is E “Cheyenne’s Spirit”, wat gewoon een groep zaailingen is, en die het hier erg goed blijft doen.
Helenium is eigenlijk een veel betere tuinplant (of toch alvast in mijn tuin).
H. ‘Sahin’s Early Flowerer’ kocht ik me dit jaar aan. Het zou één van de gezondst groeiende en langstbloeiende Heeniums zijn. Ik vind het een merkwaardige plant, vanwege de variëteit aan bloemkleuren op één en dezelfde plant.

De bloemen openen als volledig gele bloemen met een fijn rood randje, en kleuren dan langzaamaan roder. Wanneer de bloemen bijna ‘fin de carrière’ zijn, worden ze dof oranje van kleur.
Die echinea is bij ons ook verdwenen. Dat is toch zonnehoed. Ik dacht dat ik iets verkeerds had gedaan.
Het is sowieso een redelijk lastige plant hoor. Nogal kieskeurig qua standplaats en bodem, en vaak niet langlevend.
Echinacea lukt hier niet in volle grond, maar in potten hou ik al vele jaren diverse variëteiten. Die laat ik overigens ongemoeid in de winter, net alsof ze in volle grond zouden staan.
Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’ is inderdaad een heel fraaie! Grappig is de tegenstelling tussen de Nederlandse naam en de Engelse: zonnekruid vs sneezeweed.
De uitgedroogde bloemblaadjes werden vroeger gebruikt om snuff te maken, een soort niespoeder.
Ik heb wel wat zaailingen van een sterke Echinacea (weet de naam niet van buiten, ben nu op m’n werk). Zal er wat oppotten, misschien doet die het wel op de Fruitberg… Maar ik ben ook al soorten verloren, ze moeten echt ‘met hun goesting staan’ 😊
Ik heb hier één soort die hier met volle goesting staat. Die zaait zich ook redelijk spontaan uit.
Zelfde verhaal hier als Menck, we houden ze succesvol in potten (Echinacea). Hier kunnen we de waterhuishouding beter sturen.
Het blijft toch een eigenaardige plant, die het dus niet goed doet op jouw zandgrond, niet op mijn leemgrond en niet op de kleigrond van Menck
Heb in onze tuin 6 verschillende heleniums staan, 2 jaar geleden gekocht bij een heleniumkweker in Nederland. Maar diegene die ik en nog een tuinvriendin op ons lijstje hadden staan waren al uitverkocht. Heleniums zijn schitterende planten en na een jaar kan je al beginnen met ze te stekken bijzonder als je ze veel compost hebt gegeven (goed wortelgestel). H. ‘Sahin’s Early Flowerer’ is een prachtige helenium en wat er tof aan is dat hij verschillende kleuren heeft. Wat echinacea betreft is volgens mij een hele goeie die hier al jaren staat : echinacea Augustkönig een Duitse variëteit. Maar ik ben nu mrt een experiment bezig met honderden zaailingen van verschillende soorten zal zien wat dat geeft. De meeste vormen al sterke planten en beginnen al bloemen te vormen. Ik ben benieuwd.
Ik denk dat wanneer je zaailingen in volle grond uitzaait, er de beste planten voor jouw grond uitkomen. Ik zie dat ook bij die “Cheyenne’s Eye”, die uitgezaaide planten groen zeer gezond.