Echinacea

Op de eco-tuindagen kreeg ik van menig tuinier de opmerking dat deze plant absoluut niet lukte bij hen. Zelf doet de plant het hier erg goed (ik moet er ook heel wat zaailingen van wieden), en de plantenpollen worden ieder jaar groter.

Echinacea purpurea ‘Magnus’ heeft zijn naam niet gestolen. Het is de grootste plant in mijn tuin, en groeit ook véél sneller dan de andere cultivars.

Ik hou van de bloemen, en ben daarin niet alleen. Het is een goede nectar- en stuifmeelplant voor bijen, vlinders, hommels,…

Echinacea ‘Elton Night’ is enkele tinter donkerder. De plant groeit erg ‘netjes’ , blijft wat kleiner en lokte vorig jaar beduidelijk meer insecten dan de andere variëteiten. Toeval, of impact van standplaats?

Ik heb ondertussen al heel wat verschillende variëteiten, en die doen het bijna allemaal uitstekend.

Echinacea ‘Cheyenne Spirit’ : een beetje een twijfelgeval, deze variëteit. Onder de naam ‘Cheyenne Spirit’ worden een hele reeks zaailingen verkocht die oranje of geel zijn. Is wel een goede groeier met véél bladgroen (ondanks drie keer verplanten op minder dan 6 maanden tijd) en lijkt zich zeer vlot uit te zaaien.
Nog dieper van kleur dan ‘Elton Knight’, deze paarse ‘Fatal Attraction’.

De planten hebben in ’t voorjaar wel wat last van slakkenvraat, daarom krijgen ze iets meer aandacht tijdens mijn nachtelijke slakkentochten. Maar eens de planten twee jaar aangeplant zijn en flinke pollen vormen, gaan enkele slakken zo’n planten niet direct de ondergang injagen.

Echinacea ‘Hot Summer’ heeft bloemen die verkleuren van oranje naar roze-rood. Bloeide vorig jaar erg lang door

Ik heb drie jaar geleden, in de winter na ’t aanplanten, 2 plantjes verloren. Maar alle andere planten die ik toen aankocht staan ondertussen meer dan 3 jaar in de tuin, en blijven flink groeien. Dat succes zou ten dele te maken hebben met de plantenkeuze (en is in deze toeval), want veel variëteiten zijn erg kortlevend. Rassen die geen groot bladrozet aanmaken zouden geen lang leven beschoren zijn.

Nog jonge planten, deze oranje Tiki Torch’, dit jaar aangeplant. Maken erg weinig bladgroen aan, en waarschijnlijk eentje die hier niet lang gaat leven.
Geen stevig bladrozet onderaan, een veeg teken aan de wand
‘Elton knight’ toont hoe het wel moet : een flink bladrozet onderaan alstublief (en ja, deze planten zijn 3 jaar oud, maar ze hadden vanaf het eerste jaar van die stevige, grote bladeren ‘onderaan’ de plant

6 gedachten over “Echinacea

  1. Ik ben blij om te lezen dat de Echinacea het bij jou ook zo goed doet. Ook in onze tuin is hij een absolute topper, op alle mogelijke vlakken. Op dit ogenblik zijn ze haast even groot als onze Eupatorium.

  2. je neemt me de woorden uit de mond: echinacea’s zijn mijn grootste tuinfrustratie. Het wil niet lukken, ik denk dat ik, zoals bij de vijver, een kunstmatig biotoopje moet creëren om ze in stand te kunnen houden,. Ooit zo’n mooie exemplaren gehad en allemaal weg. ben nogal gek van de rode en rood/oranje.

  3. En zo gaat het hier ook: echinacea’s willen niet op schaduwrijke zure grond. En dus geniet ik er maar van bij anderen, zoals hier bij de Fruitberg…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: