Stekpoeder

Ik probeer al een tijdje Salvia candelabrum te vermenigvuldigen via stek. Tot nu was het succes zeer beperkt.

Daarom wou ik eens testen of stekpoeder betere resultaten zou geven. Ik kocht me bijna een maand geleden een potje stekpoeder, nam nog enkele kopstekken van de plant en bepoederde deze met stekpoeder.

Om zeker te zijn dat we hier niet over toeval spraken, nam ik ook 24 lavendelstekken. 12 plantjes met stekpoeder, 12 zonder.

Verder nam ik ook nog wat stekken van twee Salvia officinalis variëteiten. Daar had ik al een serie stekken van genomen, die echt wel veel tijd namen om te wortelen. Ik dacht, waarom niet eens met stekpoeder proberen…

Alle stekken werden onder vergelijkbare curverdozen geplaatst…

Bij de terugkeer van dat verlof wachtte me een flinke verrassing: de Salvia officinalis stekken die ik met stekpoeder had behandeld, hadden als een flink wortelstelsel gevormd (voldoende om opgepot te worden, wortels verschenen al onderaan de potjes). De stekken zonder stekpoeder (die minstens twee weken ouder waren) hadden ook wortel gevormd, maar veel minder enthousiast. Bij de stekken van Salvia candelabrum zie ik krek hetzelfde.

Hier een foto van de stekken van de lavendel met en zonder stekpoeder: in de pot met stekpoeder hadden 9 stekken wortels gevormd, in de andere pot 4 stekken. En die 9 stekken hadden zo goed als allemaal een veel forser wortelstelsel…

Dat wil niet zeggen dat ik altijd en overal stekpoeder ga beginnen gebruiken, maar het lijkt toch wel een verschil te maken…

10 gedachten over “Stekpoeder

 1. Ik gebruik nooit stekpoeder en heb al veel honderden plantjes gestekt. Met zaai- en stekgrond heb ik beter resultaat dan met gewone aarde uit de serre. Als de plantjes uitkomen voeg ik er compost bij voor goede wortelvorming.

  1. Ik gebruikte het normaal ook nooit, en ik krijg zowat alles gestekt, zonder het te gebruiken. Ik gebruik ook stekgrond trouwens. Ik was er niet direct van overtuigd dat het een verschil zou maken. Vandaar mijn verbazing.
   Salvia candelabrum is geen makkelijke plant om te vermeerderen, ik lees op de website van een kwekerij uit Nederland met een groot Salvia aanbod dat ze ‘ieder jaar blij zijn een aantal planten te kunnen aanbieden’. Dan kan zo’n stekpoeder net dat extraatje zijn.
   Planten die eenvoudig stekken ga ik waarschijnlijk blijven stekken zonder hoor. Ik heb nu nog enkele tests opgestart.

 2. Stekpoeder bevat vooral plantenhormonen. Waarom zou je dit niet elke keer gebruiken? Het betere resultaat is onomstotelijk bewezen.
  Fijne test, trouwens.

  1. Het vraagt ook wat tijd. En bij planten zoals de Isodon tuberosa, Nepeta kubanica en
   Strobilanthes (waar ik 100% van de stekken na 3 weken kan verpotten) zie ik echt het nut niet in van het te gebruiken.

 3. Dit is een hele mooie proef, die het verschil duidelijk aantoont.
  Sinds mijn stekpoeder “op” is, doe ik het zonder, maar misschien moet ik weer eens een potje aanschaffen.
  Wist je trouwens dat wilgenwater (water waarin wilgentakken een tijdlang hebben gestaan) ook de wortelvorming bevordert? Ik gebruik het wel, maar ik heb daar niet zulke mooie proeven mee gedaan, zoals jij.
  Google maar eens op “wilgenwater als stekmiddel”.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: