Nectartuin 6 Juli

Enkele jaren geleden plaatste ik hier iedere maand een foto van een aantal stukken tuin. Een aantal van die zichtpunten zijn niet meer bruikbaar (wegens bomen die nu in de weg groeien).

Enkele weken geleden toonde ik een luchtfoto van de nectartuin. Na deze eerste foto volgt nu een update. Er staat ondertussen wat meer in bloei, ook al is dat moeilijk te zien op de foto vanop het dak. Wat je wel ziet is dat er nu wat minder ‘gaten’ zijn in de tuin. De nieuwe planten moeten wel nog wat in de breedte groeien om alles mooi dicht te maken, ik reken erop dat dit stuk tuin volgend jaar eindelijk aan mijn eisen voldoet. Alleen de stekken van de Erysimum ‘Bowles Mauve’ doen het voor geen meter en laten een lelijk gat over. Verder werd de Lindelofia macrostyla verplant naar een wat minder zonnige plek, en vervangen door Scutellaria serrata, wat vooraan in beeld nog twee kleine gaatjes veroorzaakt.

Ook nog twee foto’s van op de begane grond. Op de eerste foto sta ik bijna tegen de haag aan de straatkant. Er staat dus wel één en ander in bloei (je ziet Oreganum vulgare, Aster radula ‘August Sky’, Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’, Asclepias incarnata, Perovskia, Achillea millefolium, Phlox ‘Utopia’, Phlox ‘Little Sarah’, Veronica longifolia, Vernicastrum ‘Lavendelturn’, Echinops ritro, Verbena bonariensis, Lysimachia ephemerum, Acanthus mollis en een bloeiende Buddleja. Ook de drie Eupatoriums in dit stukje tuin starten met bloeien (Eupatorium maculatum , Eupatorium maculatum ‘Album’ en Eupatorium cannabinum).

De tweede foto is gemaakt van de ingang van de tuin, vanuit een positie, vergelijkbaar aan de positie op het dak.

Net zoals vorige keer zet ik er ook nog een foto bij van de andere kant van de nectartuin.

Dit stukje is vorig jaar helemaal vernieuwd na de dakwerken. Het ligt dus nog vrij open. Er zijn nog flink wat plantjes gestekt die ik de komende weken moet aanplanten. Het stukje achter de Buddleja alternifolia werd drie weken geleden volledig herplant, dus dat ligt ook nog redelijk kaal.

Het stuk tegen de venster (onderaan op de foto) is het moeilijkste deel van mijn tuin qua condities: het stukje tuin ligt pal op het Zuiden, en ontvangt pas zonlicht vanaf 11h30-13h30. Maar het wordt hier dan, door de hoge muur en de zeer grote glaspartij (4.80 m x 3.20m), vrij snel uitzonderlijk warm (op een warme zomerdag is het daar steevast 40 °C). Een plek die dus heel warm is, niet heel zonnig (5-6 uur in volle zon), zeer zware grond (dus in de winter vrij drassig ).

Nu is de grond er gewoon zo hard als beton. Ik heb enkele weken geleden wat extra plantgoed uitgeplant. Ik moest met mijn volle gewicht op de spade springen om de bodem te breken.
Terwijl ik de bodem in heel de nectartuin heb gemulchd met een laagje compost, is dat voor dit stuk grotendeels niet het geval. Er zijn veel solitaire bijen die vanwege de warmte op deze plek hun nest in de bodem graven, ik wil ze echt niet verstoren.

Ik heb van die warmte wel geprofiteerd om er Agapanthus in volle grond aan te planten…

Om je toe te laten te volgen, een plannetje van het stuk tuin dat zichtbaar is op deze foto… Hier een linkje naar een Google file van dit plannetje. Ik moet die plannetjes wel nog eens bijwerken, want er zijn nog enkele dingetjes veranderd…

Je vind er ook alle luchtfoto’s teug (ook ééntje van begin juni, die ik niet op de blog heb geplaatst).

Daarin kan je:

  • dan verder zoomen met het vergrootglasje in het menu
  • Present-mode selecteren (grote knop rechtsboven)  en makkelijk scrollen in full screen modus
nectartuin
2020-05-14 21_09_25-nectartuin - Google Slides

20 gedachten over “Nectartuin 6 Juli

  1. Ik tekende vroeger met de hand plattegronden met nummers. Je brengt me op ideeën. Ik het ook zoiets ooit on line in een tuinplatform gemaakt, maar waar. Maar bovenal mooie foto’s van boven.

  2. Amai zo mooi die nectartuin! Je hebt daar echt een zalige plek van gemaakt!
    Die plannetjes, die wil ik ook eens maken voor mijn tuin, als ik ooit eens veel tijd heb. 😀

  3. Wat een ideale plek voor de hommels, vlinders, bijen en insecten. De max, zo een beetje zoals mijn insectenborder. .Heb jij een speciale app om zo’n plannetje te maken. Zeer handig.

    1. Ik gebruik gewoon Google Slides (gratis). Je neemt een foto, importeert die op de pagina en zet er dan tekstballonnetjes bij. Je kan in Google Slide gewoon een kopie maken van mijn document, de foto veranderen door jouw foto’s, en dan de tekstballonnetjes aanpassen…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: