Fasciatie

Fasciatie of bandvorming is een fenomeen waarbij planten brede, afgeplatte stengels krijgen. De oorzaak is niet direct helemaal duidelijk. In de bloemenweide zijn er ieder jaar enkele exemplaren Crepis biennis met fasciatie tussen de honderden planten, en dat levert een eigenaardig beeld op.

Zo zou de plant er normaal moeten uitzien:

DS1_6758

De mensen noemen dat dus onkruid heh, kijk eens hoe mooi die bloemen zijn!

DS1_6767

DS1_6769

OK, even terug on topic. De plant hieronder heeft er dus extreem veel last van.

DS1_6761

En die hieronder is een soort quasimodo van de bloemenweide.DS1_6762

14 gedachten over “Fasciatie

  1. Niet eerder gezien. Ik vind het wel mooi ook. Rare kronkels van takken van struiken en bomen kunnen mij wel bekoren. In mijn jarenlang verwaarloosde tuin komt dat veel voor door naar het licht toe te groeien. Ik laat dat zoveel mogelijk staan. Mooi, die bloemenweide.

  2. Fasciatie zou het effect zijn van radioactieve straling op het planten-DNA. Zou, zeg ik wel, want ik heb deze bewering nog niet dieper uitgespit. Wellicht de moeite om dat wél eens te doen en dan vooral naar het effect op mensen te speuren.

  3. Ik had 2 jaar geleden tussen mijn zaailingen een verbena hastata met bandvorming. Ik vond dat prachtig maar het jaar daarop was het verdwenen. Je hebt natuurlijk ook de ereprijs, veronicastrum virginicum “fascination” die altijd bandvormige takken heeft. Bij wilgen komt die bandvormige ook soms voor.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: