Sceptisch 2

Ondertussen heb ik de Geranium stekjes opnieuw opgepot. Na 5 weken begonnen heel wat van die stekjes toch wortels te maken, en dat wortelen ging razendsnel vooruit. Zelfs enkele van de stekken die bovengrons geen nieuwe scheuten hadden gemaakt, bleken toch wortels te hebben aangemaakt. Flink wat wortels trouwens….

Ik kon uiteindelijk een 20-tal plantjes oppotten, ik denk dat ik daarmee een slaagkans van iets meer dan 1 op 3 behaal. Gezien het beperkte werk en plantmateriaal dat benodigd is om op deze manier stekken te maken, vind ik dat een succes. Ik ben ondertussen bezig met een tweede testrun, met andere geraniumsoorten. Die lijkt wel wat minder vlot te verlopen, maar ik wacht nog even af alvorens conclusies te trekken.

De opgepotte, jonge plantjes.

Deze plantjes laat ik nu nog 2-3 weken doorwortelen, en dan kunnen ze de tuin in. Gieten moet ik ze nu zeker niet, want er is vandaag weer 6 mm uit de lucht gevallen. We hebben nu toch al 23 mm regen gehad sinds vrijdag….

Ondertussen probeer ik nog een boel andere dingen te stekken. Amsonia, Buddleja globosa, Buddleja alternifolia, Isodon, Strobilanthes, Campanula lactiflora en lavendel (dit keer met jonge scheuten).

Bij één poging tot stekken hoort wel een grappig verhaal. Jaren geleden heb ik eens Nepeta kubanica gekocht bij een Nederlandse kwekerij. Enkele plantjes, omdat ik die dus aankocht zonder te weten hoe de plant er zou uitzien. Een plant die wel wat weg heeft van een Agastache. De plant beviel me zo goed dat ik nadien nog extra planten wou hebben.

N. kubanica

Ik heb bij twee verschillende grote Belgische plantenkwekers een reeks van deze planten gekocht, maar geen enkele van die plantjes heeft de eerste winter gehaald of overleefd.

Drie weken geleden bedacht ik me dat ik deze ook eens zou kunnen proberen te stekken, uiteindelijk zijn de meeste Nepeta erg makkelijk te stekken.

Op twee weken tijd hadden deze stekken dus al wortels gevormd. Nu nog een week later zijn ze opgepot. Zo moeilijk kan dat dus zijn. Ik heb in ieder geval nog eens een tiental stekken opgepot. ‘Safety by Numbers’ heeft zoiets.

10 gedachten over “Sceptisch 2

 1. Goed bezig. Eigenlijk kan je bijna alle vaste planten stekken maar met holle stengels heb je minder kans om te slagen. Ik koop gewoonlijk maar een plant en bij de aankoop bekijk ik al hoeveel takjes ik kan stekken. Ik heb in de lente nog o.a. nepeta cubanica gestekt en ze zijn allemaal geworteld.

  1. Die staat vandaag in het boekje van VVPV (Te licht bevonden in Duitse test, bloeit nauwelijks, zwak, kortlevend). Ik vraag me echt af of hier geen twee verschillende genetische lijnen van in de handel zijn. De planten die ik heb zijn gewoon geweldig mooi.
   Ik wil me ook nog een stekje nemen van een Helenium die ik zelf gestekt heb beging van ’t jaar (dus stekken nemen van stekken in één seizoen, lijkt me een leuke uitdaging)

  1. Volgens de huidige voorspellingen blijft het weersbeeld zo : meer droogte in het Westen, maar is een verhaal van bluts met de buil nemen, we riskeren zware onweders in ’t Oosten van ’t land vrijdag en zaterdag.

 2. Ahum, hier een ‘stekkluns’ dus. Enkele weken geleden Geranium oxonian ‘Sue Cox’ proberen te stekken. Maar van de 24 stekjes zijn er … 24 verdord en zonder worteltjes. Ondanks alle dagen water geven en onder een curver box. Misschien was het te warm? ‘k Ben gisteren opnieuw begonnen. Desnoods neem ik in oktober wortelstek. Ik geef niet op 😊
  ‘k Heb hier ook nog wel nen toffe Nepeta (‘Veluw’s Blauwtje’), zal daar ook eens mee proberen.

 3. Hier in huis is zoonlief degene die zich het vaakst aan stekken waagt, maar hij houdt zich gewoonlijk bij kleinfruit.
  Maar ik ga hem toch eens suggereren om zich ook op vaste planten toe te leggen…
  Bedankt voor de tip alvast en, inderdaad, hier is er vandaag ook best wat hemelwater gevallen…

  1. Dat is gewoon een erg leuke bezigheid. Indien de Amsonia stekken hier ‘pakken’ zou ik begot niet weten waar ze allemaal uit te planten (ik heb er wel al een boel beloofd aan iemand anders).
   En zoals ik ook al antwoordde bij Hilde: laat hem misschien starten met enkele makkelijk stekkende vaste planten, Nepeta, Eupatorium, Salvia, Aster, …
   Tip bij vaste planten: stekken lukt veel beter op stengels zonder bloem dan stengels met bloem.
   Ik heb hier ooit een Salvia gehad die op minder dan drie weken klaar was om aan te planten in de tuin (Salvia uliginosa)
   De regen is de komende dagen voor het centrum en oosten van ’t land, de onweders vrijdag en zaterdag waarschijnlijk ook

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: