Sceptisch

Geraniums vermeerder je met wortelstekken. Het nemen van stengelstekken achtte ik onmogelijk. Een Pelargonium kan je wel stekken. Maar die wil ik niet stekken, want in de Fruitberg is er een absolute verbod op het bezit of verhandelen van Pelargoniums.

Maar ik stootte op een pagina van iemand die dus beweerde dat Geranium stekken in ’t voorjaar onwaarschijnlijk eenvoudig is.  Een stukje stengel en één blad, meer zou ik niet nodig hebben.

DS1_6891
De grondstof voor mijn stekken zijn dit soort stengels

Tegen beter weten in probeerde ik deze techniek uit. Dat was ongeveer zes weken geleden, het was warm en droog. De stekken lieten onmiddellijk het blad hangen. De cynische man in mij dacht ‘Zie je wel’. Toch zou ik mijn uiterste best doen om dit te testen. Ik zocht me doorschijnende curverboxen, gaf de stekken flink wat water en plaatste de potjes onder een curver box.

DS1_6895
Onder deze curverboxen staan nu andere stekjes (Amsonia, Nepeta kubanica en Kalimeris). De stekken staan zo in een erg vochtige omgeving, wat zeker bij deze droogte helpt.

De ochtend nadien hingen de blaadjes alvast wat minder door. ‘Uitstel van executie’ was de idee. De dagen nadien bleef ik iedere dag water geven (en bleef ik de de potjes afdekken).

DS1_6892
De stengel van hierboven opgedeeld in drie stukken, steeds met één blad. Evt bloemknoppen werden verwijderd.

Na een week zag ik, met een beetje ongeloof, op meer dan de helft van de stekken jonge blaadjes ontspruiten.

DS1_6893
Stekjes in de grond, in de hoekjes van een P9-potje, goed aangedrukt en klaar om beregend te worden én daarna onder één van de plastieken stolpen geplaatst te worden

Nog drie weken later lijkt het erop dat stekken dus perfect lukt, ongeveer dan de helft van de genomen stekken zijn nu opgeschoten.

DS1_6894
Eén van de jonge plantjes,.

Ik heb niet de indruk dat deze stekjes ondertussen al veel wortel hebben aangemaakt, maar zo’n klein stekje dat ondertussen al 5-6 weken overleeft, en waarvan het plantje blijft groeien, dan ben ik er toch vrij zeker van dat ze ook aan ’t wortelen zijn.

Aangezien ik flink wat stekken had genomen, hoop ik binnenkort een 20-tal jonge geraniumplantjes kunnen oppotten, zodat de plantjes nog wat kunnen doorwortelen (2-3 weken), en dan worden ze aangeplant in de bessentuin.

9 gedachten over “Sceptisch

  1. Fijn experiment. Zelf hou ik me er niet mee bezig – wegens echt te weinig tijd – maar ik ken wel een paar mensen die ZEER geïnteresseerd zullen zijn in dit logje.

    1. Ik heb nu wat extra tijd heh. En ik moet ze nog altijd eerst uitplanten met wortelkluit voor ik zeker ben of het werkt.
      Wortelstekken nemen is wel eenvoudiger volgens mij

  2. Dat idee van die doorschijnende curver boxen neem ik van je over. Eerst de nimmer meer bekeken kostbaarheden even eruit halen en laten verdwijnen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: