Grote Wolbij

Ik heb al eens eerder over dit beestje geschreven. Eigenlijk is de Grote Wolbij de bullebak onder de solitaire bijen. Het mannetje zoekt zich een territorium uit, waar hij vanaf dat ogenblik alle andere dieren verjaagt. Daarnaast verzamelt hij wijfjes in zijn territorium.

Ze gebruiken de haartjes van wollige planten om een nest mee te maken. Deze Stachys is voor hen een gedroomde plant: pollen en nectar te over en een plant die altijd een corona-kapsel heeft. Op de foto hierboven zie je een wijfje ‘haartjes’ oogsten.

Ik heb drie grote groepen Stachys in de tuin staan. Ze zijn allemaal ingenomen door wolbijen. Toen ik deze akkerhommel zal foerageren op de plant dacht ik, “Perfect, deze ga ik volgen tot mijnheer Grote Wolbij ze aanvalt/verjaagt, maar tevergeefs dus geen actiefoto’s… Die wolbijnen vliegen dan wel rond op patrouille, maar echt efficiënt zijn ze niet.

22 gedachten over “Grote Wolbij

   1. Nu ben ik toch benieuwd waarom je ze niet geweldig vindt. Ze zijn imho scherp en helder en de kleuren zitten goed. Toch niet omwille van kadrering of zo, mag ik hopen.

 1. Ik ken net als Menck ook weinig van insecten. Maar met behulp van waarnemingen.be ga ik hier toch ook eens zoeken. ‘k Heb hier wel wat wollige planten.
  Wat ik me ook afvraag: heb je de Digitalis parviflora kunnen overhouden?

 2. Leuke informatie over dat bijtje, die er een harem op na houdt.
  Ik blijf het moeilijk vinden, al die bijtjes en hommels te onderscheiden en dat zijn er ook nog de fopbijen…
  Als ik maar vaak naar de foto’s op de diverse blogs kijk, dan leer ik misschien wat.
  Hartelijke groeten van Zem.

 3. Bedankt voor de informatie over de wolbij. Heb hier ook stachys staan, ga zeker eens nagaan of er ook zoveel wolbijen opzitten als bij u. Ik vind het interessant maar zeer moeilijk om al die bijen en hommels te onderscheiden.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: