Give It Away

Dit week-end bracht ik een bezoek aan de rozenkweker om een vervanger te kopen voor de Clerodendron bungei. Ik koos na even twijfelen voor Rosa ‘Open Arms’, een mini-rambler die in 1995 werd geïntroduceerd. Deze plant zou 3-4 m hoog moeten worden en wil ik met een gietijzeren boog over de beukenhaag laten groeien.

Een gezond plantje dat ik me aankocht, in een flinke pot.

Doorslaggevend in de selectie was het gezonde, donkergroen blad en de kleine, half gevulde bloemen. Ik vind kleinbloemige rozenvariëteiten gewoon ietsje natuurlijk aandoen dan de grootbloemige.

Wat heeft de titel van dit logje nu te maken met deze rozelaar?

Wel, veel. Deze rozelaar vervangt hier Clerodendron bungei, een mooie struik met geurende bloemen die de neiging om zich met worteluitlopers te verspreiden. In de hoop dat te voorkomen had ik de plant aangeplant in een metserskuip (zonder bodem). Maar ik zag twee weken geleden een eerste uitloper die uit de metserskuip was ontsnapt. Aangezien deze struik in een border staat, zorgt dat voor gedoe waar ik echt geen zin in heb. Ik heb in de nectartuin nu al voldoende problemen met de uitlopers van de perzik en de abrikozen.

En ik ga hem ook niet in een pot op het terras zetten. Indien er iemand geïnteresseerd is in deze struik, mag hij/zij zich bij deze melden. De plant verlangt een (beschut) plekje in volle zon en groeit uit tot ongeveer 2 meter hoog. Het is een uitstekende nectarplant, maar hij houdt wel niet van zeer droge condities. Hij is voldoende winterhard voor onze contreien (-10C tot -15°C), hij kan na een extreme winter bovengronds afvriezen maar zou dan opnieuw uitlopen. Ik ga de plant dit week-end opgraven (stiekem hoop ik dat dat niet lukt vanwege te nat). Het is geen grote struik. Het was wel een vrij grote struik vorig jaar, maar de plant is 2/3 van zijn takken kwijt geraakt door de dakwerken einde vorig jaar. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden, wanneer die plant op de juiste plek in je tuin staat, ga je je na een paar jaar echt geen zorgen maken over ’t feit dat de plant niet zo goed groeit.

Er staat hier ook nog een forse Clerodendrum trichotomum, de kansenboom, in een pot. Deze is een iets vaker aangeplante struik/boom uit dezelfde familie die ook wat hoger wordt, maar die het niet goed deed op de plek waar ik hem had aangeplant. Ik had die voor iemand opzij gezet, maar hij mag nu dus weg. De plant staat wel op een schaduwplekje op dit ogenblik (niet ideaal) en heeft even wat te droog gestaan, maar die komt er nog zeker door. Hij verlangt een vergelijkbare standplaats als de Clerodendrum bungei.

De planten zijn allebei goede nectar- en stuifmeelleveranciers.

35 gedachten over “Give It Away

 1. Moh, hoe kan dit nu?! Ik val hier bijna van mijn stoel tijdens het lezen. Gíj hebt dus onder mijn duiven geschoten!😉
  Enkele weken geleden had ik (oa) ‘Open Arms’ besteld en gemaild dat ik er vorig weekend ging om komen. Maar Philippe had dit niet goed doorgegeven aan Mireille en net voor ik er aan kwam was er iemand ribbedebie met de ‘Open Arms’. Gij dus!
  Gelukkig hebben ze daar nog veel ander tof gerief. Maar die ‘Open Arms’, verzorg hem goed hè 😍

   1. En gij denkt daar met een compensatieregeling vanaf te komen? (Grapje hoor😉)
    Ik had er inderdaad twee besteld ja. In plaats daarvan heb ik twee Sunny Siluetta’s meegenomen. En ook nog twee Starlight Symphony en een Garden of Roses voor op het terras.

    1. Bekijk het positief. Ik was eigenlijk van plan om een Starlight Symphony te kopen, dus dan had ge die weer niet gehad. Alhoewel ik in the end vooral lang heb getwijfeld met ‘Sourire d’Isabelle’

     Gij ziet het wel groot, zoveel nieuwe rozen. Wel een leuke kwekerij, niet?

 2. Een eind geleden blogde je ook over rozen, onder andere over Rosa ‘The lady of the lake’. Laat ik die nu aan het zoeken zijn voor in eigen tuin, maar een verkooppunt vond ik vooralsnog niet. Daarom mijn vraag: waar schafte jij deze roos aan?

  On topic: Rosa ‘Open Arms’ is sowieso een topper. Zeer lange bloeitijd, mooi glanzend blad en bijzonder ziekteresistent. Prima aankoop!

   1. Hartelijk dank!
    De roos staat wel in hun online catalogus, maar sowieso bel ik voordat ik het ritje naar Orp-Le-Grand aanvat.
    Ik vrees dat het wachten wordt tot november, want de kans is eerder gering dat ze nu in pot beschikbaar zal zijn..

    1. Nee, ze hebben haar inderdaad niet meer. En Mireille is er niet zo’n fan meer van, zei ze. Ze stond bij hen in een grote pot en daar deed ze het niet zo goed in. Maar als je ervoor belt, verandert ze misschien terug van gedacht?

     1. Rozen zijn diepwortelend. Mogelijks is dat de reden dat een pot geen ideale huisvesting voor ze is.
      Ooit – in mijn verkenjaren, zeg maar – had ik een stamroos zowel als een struikroos in pot. Beiden hebben het aldaar niet lang volgehouden, terwijl hun gelijkaardige broertjes/zusjes in volle grond nu nog steeds het beste van zichzelf geven.

 3. Mooi aanbod van Clerodendron maar ik plant ze niet meer omdat ze ’t hier niet goed gedaan hebben en moeite hadden met onze prutswinter. Kleine rambler rozen zijn hier altijd een succes, daar ben ik fan van.

   1. Wat een geluk dat ik hier nog eens kijk of ik had het niet geweten!
    Morgenavond, uurtje of 8? Moet ik met de aanhanger komen, ik heb maar een kleine Opel Corsa 😀

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: