Wissel

Het is midden oktober. Voor planten in mijn tuin is dit een gevaarlijke periode. Zeker wanneer je je als plant niet iedere dag hebt uitgesloofd om mooi te groeien of beestjes te lokken. Of net te snel en enthousiast groeit. Of niet mooi genoeg bevonden wordt.
Want vanaf begin september zoek ik op allerlei obscure websites naar planten of struiken die het op die plek wél goed of beter zouden doen.

Enkele struiken genoten een week geleden van de warme nazomer, zonder te beseffen dat hun laatste dagen in de Fruitberg geteld waren  en dat ze genadeloos door de hakselaar zouden gedraaid worden. Zo moesten onder meer alle Hydrangea paniculata ‘Silver Dollar’ mijn erf ‘verlaten’,  omdat ze me niet aanstonden.

Onder de nieuwkomers twee Deutzia (vanwege hun geur), Buddleja weyeriana (bloeit nog wal langer dan Buddleja davidii), Hydrangea villosa ‘Anthony Bullivant’ (een uit de kluiten gewassen Hydrangea met groot, viltig blad en erg mooie bloemen) en tenslotte Clerodendrum bungei.

Die laatste was een twijfelgeval, omdat het een notoire woekeraar is (uitlopers). Om de uitlopers in het gareel te houden heb ik een grote metselkuip zonder bodem ingegraven rond de plant.
Het prachtige blad en de mooie, lekker ruikende bloemen zijn die moeite meer dan waard.
De plant wordt vaak als matig winterhard omschreven, maar staat bij mijn broer al bijna 10 jaar in de tuin, zonder noemenswaardige vorstschade. Ik heb ook beslist de Clerodendrum trichotomum, die ik vorig jaar aanplantte, ook te voorzien van zo’n metselkuip, omdat die het ook wat te bont maakt.

Ook verdwenen: de boswilg (Salix caprea) in de nectartuin, omdat die gewoon te hard groeide (4-5 m per jaar). Op die natte plek komt Cephalantus occidentalis te staan, die zo de ideale standplaats krijgt: volle zon, drassige bodem én helemaal in het zicht, want tot op heden stond hij in een hoekje, zonde voor zo’n schoonheid.
Alle andere planten kunnen nu met een gerust hart de winter ingaan, er wordt dit jaar niet meer ingegrepen in de tuin.

15 gedachten over “Wissel

 1. Vraag je nooit aan andere tuiniers of ze eventueel niet één van die planten willen voor hun (fruit)tuin? Alles zomaar verhakselen lijkt me toch een verspilling.
  mvg

  1. Het betreft hier geen fruitstruiken, en ik heb dat ooit gedaan. Maar ik heb echt geen tijd om af te spreken met mensen die ik dan vaak geeneens ken, die dan nog eens een pak later komen opdagen, als ze al komen opdagen. Dat is dan ook iedere keer een zaterdagvoor- of namiddag die je moet blokkeren.
   Bovendien kost het meer moeite om een plant herplantbaar uit te graven.
   Wanneer ik tuiniers ken die iets zouden zijn met de plant, dan contacteer ik ze zelf.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: