Aan de vijver

De voorbije weken zag in hier wel eens een platbuik rondvliegen, maar libellen blijven toch redelijk zeldzaam in deze periode van het jaar. Het aantal waterjuffers dat aan de vijver vertoefd is daarentegen écht wel aanzienlijk. Op zowat alle waterplanten zie je dan ook waterjufferlarvenhuidjes hangen (scrabble!). En ook aan de volgende generatie wordt duidelijk hard – euh – gewerkt. Er fladderen hier minstens 10 waterjufferkoppeltjes rond.

In de vijver zelf staan de krabbenscheren in bloei. Het waterdrieblad blinkt dit jaar uit in twee dingen: uitbundig groeien en het niet bloeien, dat laatste is mogelijk een gevolg van de late vorst? De twee planten vormen wel een mooie combinatie.

Doen het minder goed in de vijver: pijlkruid (Sagittaria latifolia ), slangenwortel (Calla palustris) en beekpunge (Veronica beccabunga), want die zijn bijna verdwenen uit de vijver. Maar er groeien zoveel andere leuke dingen in en rond de vijver dat ik me daar niet echt druk in maak.

Een oeverplant/moerasplant die hier heel vlot begint te groeien is moerasandoorn (Stachys palustris). Net niet te enthousiast. Maar de planten waarvoor men waarschuwde dat ze alles zouden overrompelen (watermunt(Mentha aquatica) en lidstengel (Hippurus vulgaris) blijven hier perfect beheersbaar). De vijverrand is hier totaal verdwenen tussen de begroeiing.

14 gedachten over “Aan de vijver

  1. De vijver is werkelijk prachtig begroeid geraakt, doet zeer natuurlijk aan.
    En de tandem van de waterjuffers staat er prachtig op.
    Hartelijke groeten van Zem.

  2. Waterdrieblad heeft hier goed gebloeid, al heeft dat spektakel zich wel twee weken geleden voltrokken.
    Mooie vijverfoto, maar persoonlijk zie ik toch ook graag nog wat open spiegelend wateroppervlak. Je vijver is aardig op weg om compleet dicht te groeien. (Al zul jij dat wel voorkomen, weet ik. En mijn grootste vijver is in hetzelfde bedje ziek, helaas.)

    1. Ooit zei een collega tegen me (zonder mijn tuin ooit gezien te hebben) ‘Wat jij hebt noem ik geen tuin, dat is een wildernis”. Mijn antwoord “Als gij mijn tuin een wildernis vindt, beschouw ik dat als een compliment ” 😀

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: