Aan de vijver

De voorbije weken zag in hier wel eens een platbuik rondvliegen, maar libellen blijven toch redelijk zeldzaam in deze periode van het jaar. Het aantal waterjuffers dat aan de vijver vertoefd is daarentegen écht wel aanzienlijk. Op zowat alle waterplanten zie je dan ook waterjufferlarvenhuidjes hangen (scrabble!). En ook aan de volgende generatie wordt duidelijk hard – euh – gewerkt. Er fladderen hier minstens 10 waterjufferkoppeltjes rond.

In de vijver zelf staan de krabbenscheren in bloei. Het waterdrieblad blinkt dit jaar uit in twee dingen: uitbundig groeien en het niet bloeien, dat laatste is mogelijk een gevolg van de late vorst? De twee planten vormen wel een mooie combinatie.

Doen het minder goed in de vijver: pijlkruid (Sagittaria latifolia ), slangenwortel (Calla palustris) en beekpunge (Veronica beccabunga), want die zijn bijna verdwenen uit de vijver. Maar er groeien zoveel andere leuke dingen in en rond de vijver dat ik me daar niet echt druk in maak.

Een oeverplant/moerasplant die hier heel vlot begint te groeien is moerasandoorn (Stachys palustris). Net niet te enthousiast. Maar de planten waarvoor men waarschuwde dat ze alles zouden overrompelen (watermunt(Mentha aquatica) en lidstengel (Hippurus vulgaris) blijven hier perfect beheersbaar). De vijverrand is hier totaal verdwenen tussen de begroeiing.

27 gedachten over “Aan de vijver

 1. De vijver is werkelijk prachtig begroeid geraakt, doet zeer natuurlijk aan.
  En de tandem van de waterjuffers staat er prachtig op.
  Hartelijke groeten van Zem.

 2. Waterdrieblad heeft hier goed gebloeid, al heeft dat spektakel zich wel twee weken geleden voltrokken.
  Mooie vijverfoto, maar persoonlijk zie ik toch ook graag nog wat open spiegelend wateroppervlak. Je vijver is aardig op weg om compleet dicht te groeien. (Al zul jij dat wel voorkomen, weet ik. En mijn grootste vijver is in hetzelfde bedje ziek, helaas.)

  1. Ooit zei een collega tegen me (zonder mijn tuin ooit gezien te hebben) ‘Wat jij hebt noem ik geen tuin, dat is een wildernis”. Mijn antwoord “Als gij mijn tuin een wildernis vindt, beschouw ik dat als een compliment ” 😀

 3. we zijn een heel bescheiden vijver aan het aanleggen volgens de principes die je zo goed hebt uitgelegd in de vorige vijver-episodes. We zijn bijna aan de beplanting geraakt, maar ik heb geen idee waar we het best terecht kunnen voor (liefst inheemse) vijver en oeverbeplanting. Heb je eventueel tips waar we best plantgoed kunnen kopen in de (ruime) omgeving van Leuven/Tienen?

  1. Je mag voor oeverbeplanting gewoon hier langskomen. Ook krabbenscheer kan ik je zonder probleem leveren. Je krijgt dan ook een emmer vijverwater mee, dan start je je vijver op met goede bacteriën. Zuurstofplanten kan ik je nog niet meegeven, daarvoor is het nu nog wat vroeg
   Maar die ga je ook nog niet in de handel vinden denk ik. Je kan die wel vanaf april kopen bij Aquahobby in Heist Op Den Berg en Aquiflor in Bevekom. (dan op voorhand goed uitzoeken wat inheems is en wat niet).

   1. Dankjewel voor deze reactie! Dan wachten we nog even (tot ongeveer…?) en komen we graag eens langs voor wat planten.

  1. Is het moment ongeveer daar om onze vijver te beplanten? Wanneer zou het voor u passen dat we langskomen (met mondmasker en afstand houdende) voor een beetje water en eventueel planten?

   1. Nog een weekje of 2 wachten stel ik voor. Zuurstofplanten zijn er nu nog niet, maar dan misschien wel. Oeverplanten lopen nu uit , dus die kan ik je sowieso meegeven. En ook krabbenscheer en wat andere drijfplanten

 4. ook wij hebben je voorbeeld gevolgd en zijn aan een natuurlijk (uitziende) vijver begonnen. prachtige blog trouwens, al veel inspiratie uit gehaald! het volgende werk is de plantvakken terug aanvullen met aarde. we hebben echter geen leemgrond in onze tuin, maar eerder een zanderige grond. ik ben dus een beetje bang dat die zandgrond gaat uitspoelen als we de vijver terug vullen of dat de planten hierin niet goed gaan gedijen.

  alle tips zijn welkom!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: