Natuurlijk uitziende vijverrand

Toen ik voor de vijver via Google zocht naar wat ideeën voor een natuurlijke vijverrand, vond ik weinig voorbeelden die me echt aanspraken. Meestal worden vijvers afgeboord met grote stenen, maar dat wou ik vermijden. Ik heb al eerder iets geschreven over mijn opzet, het is nu tijd voor een eerste evaluatie.

Op enkele maanden tijd is de folie aan de vijverranden op veel plaatsen al helemaal uit het zicht verdwenen. Het stukje onbegroeide oever moet wel nog ingenomen worden door planten om het er echt goed uit te laten zien.  Ook de plantenvakken in de vijver zijn nog voor een deel kaal op de tweede foto, maar aan die zijde van de vijver staat iris, watermunt en pijlkruid, en ik reken op deze drie om dat op te vullen.

DS1_3309 (1) .jpg

Net boven de bal zie je hier nog een stukje folie, maar voor de rest is de folie uit het zicht onttrokken door beplanting. Je ziet die folie natuurlijk nog altijd in het diepere gedeelte van de vijver…

DS1_3303

De vijverrand ligt op de meeste plaatsen ongeveer 5 cm hoger en een 20 – 30 cm verwijderd van het wateroppervlakte, dit geeft een extra plaats voor moerasbeplanting.  Deze vijveropbouw zorgt ook voor een beetje optisch bedrog, je oog zoekt ook naar de folie aan de waterrand, maar de folie ligt nog eens 20 cm verder. Alle beetjes helpen.

vijverrand v2

Alleen aan de oeverzijde waar we vaak langslopen is de vijverrand nog steeds zichtbaar. Een gevolg van het intensieve belopen van dit stukje maar ook de droogte. Ook dat zal volgend jaar wel begroeid zijn. Ik heb ondertussen enkele stapstenen gelegd aan deze zijde, in de hoop dat alle rest snel dicht kan groeien.

DS1_3212.jpg

 

 

13 gedachten over “Natuurlijk uitziende vijverrand

    1. Er is wel al wat water uit de regenwaterput richting vijver gevloeid (’t voordeel van 15 000 liter reservoir te hebben ;-). En ik heb ook een folievijver, dat helpt nog meer

  1. Je kan grasplaggen onderste boven op de randen leggen, geeft een natuurlijk effect.
    Het gras komt gewoon weer op.
    Gr Jan(Wilde een Tuin)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: