ElectraFruit

De bestelling van de zonnepanelen plaatste ik begin maart, dus voor de lockdown. Vooraleer ik die zonnepanelen kon aansluiten, moest ik onze elektrische installatie nog laten keuren zodat de aansluiting kon aangepast worden (drie-fasige aansluiting). Maar zowel het keuringsorganisme als de distributienetbeheerder stopten hun activiteiten bij de aanvang van de lockdown.

En dus werden hier zonnepanelen geïnstalleerd (en betaald) zonder dat ze konden aangesloten worden. Op dat moment zelf zonder duidelijk zicht op wanneer die operationeel zouden kunnen zijn, want terwijl de keuring twee weken geleden werd ingepland (en vorige week plaats vond), bleek de aanpassing van de aansluiting (nodig om de zonnepanelen in bedrijf te nemen) eerst nog lang op zich te laten wachten, omdat de distributiebeheerder alleen werken in onbewoonde panden wou uitvoeren.

Maar eind vorige week vernam ik dan toch dat de werken gisteren zouden plaatsvinden. Vanmorgen is de omvormer van de zonnepanelen opgestart zodat we hier nu onze eigen elektrische stroom produceren. Nu die lelijke garagedeuren nog eens een verfbeurt geven…

16 gedachten over “ElectraFruit

  1. Ik ben er nog niet uit, ik denk eigenlijk aan Aluzinc als kleur (dat is geen grijs, maar echt zilverkleurig), ofwel de kleur echt in een motiefje schilderen… Zelfs graffiti overweeg ik

  1. Dat zal pas zijn wanneer ik een accu heb geïnstalleerd (2024 ?), en dan nog alleen maar van maart tot november. In de andere maanden zal ik toch nog altijd wat stroom nodig hebben van het net (tenzij ik ook nog in windenergie investeer, loopt een leuk project in Spanje)

 1. De teller in mij slaat aan het werk. 31 panelen meneer Fruitberg. Dat is best wel veel vermogen. Gebruiken jullie dan zoveel elentriek per jaar? Mogelijks heb jij dus ergens van die verwarmde serres staan he. Daar komen je plantjes vandaan.

  1. Zwijg stil! In mijn serre staat, gelukkig op thermostaat, al een hele week een electrisch kacheltje te branden. Anders was het nihil, nada, rien de knots dit jaar voor de arme druivelaars. Wat dit mij aan elec kosten zal, wil ik liever niet weten. Buiten de serre – mijn aardappelen in het bijzonder – is alles sowieso bevroren tot aan de poederdroge grond. En mijn tomatenplanten in de tomatenserre leren leven met een emmer over hun nog tere lijfje. Vorst op half mei! Tja, …

   1. Ik weet niet waar je woont, maar volgens mij moet het toch minstens -4 / -5 °C buiten zijn alvorens het in een serre ‘voldoende’ gaat vriezen om een druivelaar over de kling te jagen. Ik weet niet hoe groot de serre is, maar je zou ook een doek over de serre kunnen hangen ’s nachts, dan win je nog eens 1-2 °C volgens mij.

    1. Het is een glazen serre, met alu profielen. Tijdens de nacht kan die zo fel stralen, dat het er zelfs kouder wordt dan buiten de serre (weinigen weten dit natuurverschijnsel, maar je kan dit ook ondervinden bij bv. auto’s). Deze morgen er reeds de minimum nachttemperatuur gecontroleerd: 0,5°C (met verwarming!). De druivelaars staan juist in bloei. De bloemen bevriezen bij de minste vorst, en dat heeft gevolgen voor de druivenoogst. Want de tweede-kans bloemen zijn kwalitatief altijd veel minder. Bij -4/-5°C bevriest alles, ook de bladeren, en moet de plant reserve-ogen aanspreken om nieuwe scheuten te vormen.

  2. Ik reken op een productie van 8000 kWh per jaar (maar met de productie van gisteren denk ik dat we toch nog wat hoger zullen eindigen – 8500 kWh). We verbruikten de voorbije jaren 4000-4500 kWh (gezin met twee volwassen kinderen ). Ik heb de PV-installatie uitgebreid om ook de Elektrische wagen te laden die – wanneer alles goed gaat – in oktober in dienst wordt genomen. Die verbruikt ongeveer 180 Wh/km, dus dat is nog eens 3500 kWh… Bedoeling is om de wagen ook op te laden gedurende de dag, wanneer de PV dus produceren (want als het mooi weer is, rijd ik met de fiets naar ’t werk :D)

   1. Voor dat laatste moet je dus ook nog het warme water voor twee extra douches incalculeren. Zo ingewikkeld, dat energie besparen. 😉

    1. Dat is niet zoveel hoor. Wanneer je twee keer per dag doucht, doe je dat heel kort. Misschien 2-3 minuten.
     En mijn speed-pedelec heeft een voetafdruk van 9 grCO2/km (incl productie en electriciteit). Een normale auto zit, wanneer je alles meetelt, tegen de 200 gr CO2/km aan… Op die 100 km/dag hou ik met die fiets dus echt wel wat over 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: