Voortuin V2

Midden vorig jaar nam ik het besluit om de voortuin onder handen te nemen. De lavendel die me aangeleverd werd is niet de Lavandula die ik had besteld, maar een volstrekt waardeloze variëteit die nog geen 6 weken bloeit.

En de Anemone Japonica ‘Honorine Jobert’ is in mijn voortuin een echte woekeraar. Alle Anemona japonica trouwens. Ik heb 4 jaar geleden op twee andere plekken in de tuin enkele planten verwijderd, en ook dit jaar komt die planten op die plekken nog terug…

Eind vorig jaar kocht ik me al een deel van het vervangend plantgoed. De lavendelvakken wil ik behouden, maar vervangen door Lavandula ‘Elizabeth’,  één van de langst bloeiende lavendels. Van de planten die ik me vorig jaar aanschafte had ik stekjes genomen maar aangezien de huidige lavendel er vrij goed uitziet (op wat schade van de dakwerken niet te na gesproken), ga ik wachten tot na de bloei (of misschien zelfs het najaar) om deze te verwijderen.

De anemonen  had ik aan een aantal bevriende tuiniers beloofd. Na het opgraven van de anemonen (40-50 forse planten met kluit) en de bloembollen (de reden waarom ik tot nu toe heb gewacht), heb ik de bodem gezeefd met behulp van mijn compostzeef , om zoveel mogelijk stenen maar vooral resterende anemoonwortels op te graven. 

DS1_6791
Tijdens het zeven, voor het eerste plantenvlak ,voor ongeveer 60% klaar

Daarna werd voor ieder plantvak de tuinaarde aangevuld en flink wat compost toegevoegd.

Van zodra dat klusje geklaard was startte het interessantere gedeelte van de werkzaamheden: het uitplanten van de vervangers voor de anemonen. Niet langer een monotone beplanting, maar twee gemengde borders met Helenium ‘Kupferziegl’,  Aster thomsonii en Salvia azurea in het ene vak en Nepeta kubanica, Aster x frikartii ‘Monch’,  Helenium ‘Lukas’ en Veronicastrum virginicum ‘Adoration’ voor het andere vak.

Nu is het aan de planten om te groeien. En dan heb ik het niet tegen de Anemona japonica (toch niet in mijn tuin). Van de Helenium ‘Kupferziegl’ kom ik nog een aantal planten te kort, maar dat lossen we wel op met stekken begin volgend jaar.
In de herfst vervangen we de lavendel en verplanten we nog enkele plantjes van de taxusslang in het rechtervak (om iets meer plaats te maken voor de andere planten).

Voor en na links

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Voor en na rechts

Deze slideshow vereist JavaScript.

Morgenvroeg moet ik de bollen nog (her)aanplanten (daar had ik vandaag echt geen zin meer in), het pas aangeplante plantgoed nog wat water geven (doe ik liever niet ’s avonds) en dan nog mulchen met een laagje bijkomende compost.

Het was in ieder geval wel leuk om vast te stellen dat zowat alle bollen op zijn minst verdubbeld zijn. In het nieuwe plan wissel ik de twee tulpen van vak, waardoor Tulipa clusiana in het linker vak komt te staan, waar ze wat meer in het oog zou moeten springen.

Al bij al toch een flinke klus (voornamelijk door het zeven van de grond), ik ben er bijna twee dagen mee bezig geweest.

16 gedachten over “Voortuin V2

 1. Ha ha, zo’n waardeloze lavendel had ik ook. Nu op onnaspeurbare wijze geheel verdwenen. Maar dank je wel, nu weet ik dat ik de Elizabeth moet nemen. Kun je die ruiken in het voorbijgaan? Die oude van mij niet, je moest een bloem tussen je vingers wrijven om iets te ruiken. Hard gewerkt zeg.

  1. Ik lees in de omschrijving van bastin.nl “Bijzonder grootbloemige met een dikke volle aar. Snel groeiend en sterk geurend. Fantastisch van kleur. Als ‘Silver Blue’ maar dan dikker, even lang bloeiend. Bijzonder rijk aan etherische olie en zeer geschikt om te drogen.”

   De sterkst geurende lavendels zijn de lavandula x intermedia soorten (die staan ook op de lavendelvelden), maar die groeien heel snel en verhouten heel snel.

 2. Tuinliefhebbers begrijpen je…! Wat en werk! Morgen -> het leuke(re)…
  Java heb ik niet, maar *’k denk* stilaan hoe het er uit ziet.
  Lie(f)s.

   1. Ik zie de dia’s ook niet en JavaScript staat aan. Ik zie ook niets om aan te klikken bij “voor en na” en de mededeling dat JavaScript vereist is. Ik werk met Safari.

 3. Lavandula angustifolia ‘Elizabeth’ is de langst bloeiende lavendel die ik ken. Prima keus.
  Stevig werkje achter de rug. Het resultaat loont. Je ‘voor’ en ‘na’ spreekt boekdelen.
  En, o ja: waarom geef je ’s avonds liever geen water? Mij lijkt het toch het beste tijdstip, zonder noemenswaardige verdamping die je overdag wel hebt.

  1. In theorie is het zeker het beste ogenblik, maar je lokt dan ook wel de slakken naar je jonge plantjes op zo’n kurkdroge dagen… Ik geef nu water en gooi er compost over, dan kan het water ook niet zo snel verdampen.

 4. Amai dat gaat daar een schoon voortuintje worden! De combinatie van het lavendelvak met de gemengde beplanting zal echt tof zijn, denk ik. Uiteraard verwachten we foto’s als dit in bloem komt hè …

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: