Dominantie

Ondertussen beginnen de akeleien echt voor kleur te zorgen. Akeleien hebben van mij de toelating om zich uit te zaaien. Alleen in uitzonderlijke gevallen wied ik de planten. De genetica van deze bloemen is heel wat ingewikkelder dan de bonen van Mendel, maar wat me opvalt bij de zaailingen, is het feit dat zowat alle spontane zaailingen ofwel roze, ofwel donkerblauw gekleurd zijn.

DS1_6707

Speciale kleurvariëteiten zoals die ik in den beginnen uitplantte, zie ik slechts hoogst uitzonderlijk terug (zoals de Red-Barlow zaailing hierboven).

Die overblijvende ‘aparte’ kleurencombinaties vallen amper op tussen de blauw en roze planten, kleuren die duidelijk dominant zijn. Niet dat ik dat een probleem vind hoor.

DS1_6661

Ook het plantvak onder de perzik, dat ik eind vorig jaar vulde met akeleien uit de tuin, en dat ik op termijn helemaal wil laten dichtgroeien met akelei vertoond hetzelfde kleurenpatroon.

DS1_6711

Wat me verder ook opvalt: ik lees vaak dat akeleien kortlevende vaste planten zijn en dat je ze ook niet kan verplanten, maar ik heb hier exemplaren staan die al bijna 10 jaar oud zijn. Maar dat zijn wel allemaal blauwe of roze planten. De speciale selecties zijn zo goed als allemaal verdwenen na 5 jaar.

En alle akeleien die je op de onderste foto ziet, zijn planten die ik eind vorig jaar heb verplant, dat waren echt geen jonge zaailingen… Ik ben hooguit twee of drie planten verloren.

22 gedachten over “Dominantie

 1. Ervaring leert me dat de Aquilegia vulgaris wel te verplanten is. Ik deed het althans reeds meermaals, met succes.
  Akelei mag ook hier ongestoord zijn gang gaan. Ik vind het een prachtplant.

 2. De akelei op de eerste foto vind ik toch eerder donkerrood. Heel mooi. Ik wou dat ik die had. Hier alleen de roze die er ook al lang staan.

  1. In mijn tekst staat “Speciale kleurvariëteiten zoals die ik in den beginnen uitplantte, zie ik slechts hoogst uitzonderlijk terug (zoals de Red-Barlow zaailing hierboven).” De foto helemaal boven toont dus die uitzondering, een Red Barlow zaailing

    1. Dat is hier een running gag ‘peas’. Bij zowat ieder gerecht zeg ik dat er nog wel erwtjes hadden bij gemogen. Wanneer ik zelf kook voeg ik ook bijna altijd erwtjes toe aan de gerechten. De huisgenoten beginnen hun geduld te verliezen.
     WorldPEAS’

 3. Hier ook Akeleien in alle schakeringen van roze, ook blauwe en zelfs witte. Gewied mogen ze hier ook niet, zelfs niet tussen de klinkers van ‘t terras. 😊

 4. Akelei is inderdaad een prachtige vaste plant maar zaait zich naar mijn goesting een beetje te veel uit. Voor ze zich uitzaait snij ik ze volledig af ook de bladeren en dan heb ik in een mum van tijd voor de hele zomer een frisse groene plant. Aquilegia “Ruby Port” die mag zich wel uitzaaien; Maar geen nood er staan in de tuin honderden akelei en dit ondanks het feit dat ik ze snoei. Sinds verleden jaar heb ik zelfs een licht hemels blauwe en enkele witte, en die kleuren roos en blauw verschillen ook van akelei tot akelei.

 5. Ik vind dat spontane, onvoorspelbare van de Akelei één van de aantrekkingspunten. Die zaait zich zonder gene op de gekste plaatsen uit en trekt zich niks aan van kleurvastheid.

  1. Dat heeft absoluut wat inderdaad. IK heb bij mijn moeder twee jaar geleden wat zaad uitgstrooid, die is in de wolken dat ze nu naast de roze variant (waarvan ze er veel had staan) ook blauwe heeft, en zelfs één bonte

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: