Polygonatum x ex ‘Betberg’

8 jaar geleden kocht ik me deze plant aan. Na 8 jaar heb ik nu vier bloeiende takken. Deze plant met bruin blad staat gekend als een notoir trage groeier. Het blad wordt wel lichter naarmate het seizoen vordert.

DS1_6626

Deze vermoedelijke kruising tussen P. multiflorum en P . Odoratum werd gevonden in Betberg, een dorpje in, je raadt het nooit, het Zwarte Woud… Hieronder een foro van twee weken geleden, toen het blad nog veel donkerder was.

DS1_6545

Alle Polygonatum (Salomonszegel) hebben de naam trage groeiers te zijn, maar wanneer ze aangeplant zijn op de juiste plek (het zijn bosplanten, dus schaduw en een humusrijke grond) groeien ze behoorlijk enthousiast. Alleen die ‘Betberg’ dus niet.

DS1_6627

Ik vind het prachtige planten, met zeer leuke bloemen. En dat vinden de hommels duidelijk ook.

DS1_6629

DS1_6631

 

13 gedachten over “Polygonatum x ex ‘Betberg’

 1. Helaas vinden de slakken (rupsen?) ze ook wel fijn. Nog voor de zomer begint, blijft er van het blad welhaast niets meer over. We hebben hier nochtans enkele vierkante meters Polygonatum staan…

   1. Inderdaad, een goed woord bij Scrabble.
    Bestaat er echter ook een goede verdelging voor dat ongedierte? Deze bladwespen overwinteren onder de grond, wat het er al niet makkelijker op maakt.

    1. Ik zie dat Annetanne bij de Rozenbladwesp zeer snel ingrijpt. Die beestjes leggen hun eitjes ergens op die plant, in ’t begin zitten de larven allemaal op één of twee bladeren van enkele planten. Die bladeren dan weghalen en aan de kippen geven of in de composthoop gooien.

 2. Amai, dat vind ik ook een hele mooie! Ik heb alleen de gewone Polygonatum, wist zelfs niet dat er verschillende soorten waren. Heb hier dus weer wat bijgeleerd, dankjewel Tom!
  @Menck, ‘mijn’ slakken blijven er wel af. Ze hadden het dit jaar vooral op de bloemen van de narcissen gemunt. Heb alweer serieus moeten rondlopen met mijn schaartje. Maar mijn wraak zal zoet zijn, heb sinds gisterenavond 2 loopeendenkuikens …

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: