Een boompje planten

Magnolia x thompsoniana ‘Olmenhof’ was hier geen succes. Het jong uitlopende blad verbrandde, de plant liep nog eens opnieuw uit, maar de lange droogte deed ook dat blad weer verdwijnen.

Er komt dus geen Magnolia naast de woning. Ik plantte vandaag een Styphnolobium japonicum ‘Regent’ aan op diezelfde plek. Tot voor kort ging deze boom door het leven als Sophora japonica ‘Regent’, maar hij wordt recent dus in een apart geslacht ondergebracht.

Ik kocht me dit keer direct een flinke boom aan, met kluit. De boom is 4,70 m hoog. Een weekje geleden kon ik op de boomkwekerij zelf mijn exemplaar kiezen uit een tiental in volle grond aangeplante bomen. De boom van mijn keuze werd met een rood lintje gemerkt en kon ik dus vanmorgen afhalen.

DS1_6326

Het planten van zo’n boom is een flinke klus, de boom met kluit zou 80-100 kg volgens de boomkwekerij. Maar in werkelijkheid was de kluit (een halve bol met een diameter van 70 cm) flink zwaarder, eerder 150 kg (ik voerde 100 l grond af na het planten). Met behulp van de twee zonen lukte het planten wonderwel. Goed dat ik niet nog een maatje groter bestelde.

Ik koos een Styphnolobium omdat het een zeer droogte resistente boom is, met een transparante kroon. De boom verdraagt verharding goed en de grote witte bloemtrossen (juli – augustus) lokken veel insecten.  De variëteit ‘Regent’ is een snelgroeiende cultivar die wat meer rechtop groeit en wat minder hoog (12 m) en breed uitstoelt. Deze variëteit zou ook wat regelmatiger en vroeger bloeien dan de soort.

En waarom geen inheemse boom? Omdat op Acer campestre na alle inheemse bomen veel te groot worden voor die plek. En zelfs die Acer zou me te groot en te breed uitgroeien op die plek.

 

 

11 gedachten over “Een boompje planten

  1. Ja, dat is dan goed uitkienen welke boom past op die plek.
    Droogteresistent, niet te breed niet te hoog! En rechtstreeks van de kweker…
    Hopelijk ga je van deze boom veel plezier krijgen.
    Hartelijke groeten, Zem.

  2. Dit is een zeer interessante keuze. Veel succes ermee. Wat de magnolia betreft deel ik in je ‘leed’. Ik heb 5 magnolia’s uit de tuin gehaald en terug in pot gezet in de hoop er terug schwung in te krijgen.

    1. Het is een boom die zowat alles heeft wat ik belangrijk vind. Ik heb hier nog wat interessant plantgoed staan (bomen) , dat pas volgend voorjaar wordt aangeplant (redelijk klein nog, wegens niet groter verkrijgbaar).

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: