Bollen

Velt organiseerde dit jaar voor de eerste keer een samen-aankoopactie van bio-bloembollen onder haar leden. Want in de ‘gangbare’ teelt van bloembollen worden zeer grote hoeveelheden pesticiden gebruikt (meer dan 20 kg /ha/jaar, met een uitschieter voor lelies (124 kg/ha/jaar) en velt hoopt met haar actie enkele ecologische telers de nodige schaalvergroting te laten realiseren om zo echt competitief te worden. Het succes van deze actie oversteeg de verwachtingen, met meer dan 400000 verkochte bloembollen. En eerlijk gezegd waren de prijzen behoorlijk competitief (gemiddeld 20-30% duurder dan de bollen die je in de handel vindt. Voor sommige bollen was het prijsverschil trouwens zo goed als onbestaande.

Enkele jaren geleden schreef ik het volgende : “Bloembollen zijn al bij al niet zo duur. Heel wat telgen uit het geslacht van de Narcis kosten nog geen 20 EUR voor 100 bollen. Wat ik dan steeds vergeet bij het enthousiaste bestellen: die bollen moeten nadien gepoot worden, en dat is toch iedere keer flink wat werk.

Toen ik dat neerschreef had ik 500 bloembollen gekocht. Bij deze actie was ik dat weer even uit het oog verloren en bestelde ik 1462 bloembollen. En ja, dat is dus heel veel werk om die aan te planten, vooral de 1200 bloembollen die ik in het gazon (voornamelijk crocus, maar ook wat muscari en scilla)  en de bloemenweide (Frittilaria meleagris) moest poten. Ik ben er uiteindelijk meer dan een dag mee zoet geweest. Maar ik ben er vrij zeker van dat de tuin er in de lente nog een stuk kleuriger gaat bij staan.

11 gedachten over “Bollen

  1. Ik was weer een keer te laat om te bestellen 🤔 Volgend jaar beter, want dan organiseer ik heel de bestelling voor onze nieuwe Velt-afdeling, net als de zadenactie binnenkort. Geen excuses meer dan!
    En waw, dat zal daar lentespektakel worden!

  2. Zoveel bollen stuk voor stuk in de juiste richting in de grond zetten. Petje af. Kievietsbloem en sterhyacint: prachtig. Verwilderen: I love it.

  3. Mijn 110 bolletjes kostten al een uur werk.
    Jij 10 maal zoveel: respect! Wat zal dat een kleurpracht opleveren in het komende vroege voorjaar.

  4. Wauw, zo veel! En je hebt dat alleen gedaan?! Ocharme jij… Wij hebben er vorig jaar 2000 gepoot in Comité Jean-Pain maar wel met een groep vrijwilligers. Het resultaat was prachtig!
    Ga je dan een vervroegde versie van de Ecotuindagen doen? Ik ben alvast fan!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: