Landbouw, schadelijk voor insecten?

In Nature staat deze maand een artikel dat de achteruitgang van insecten en geleedpotigen wetenschappelijk bewijst, waarbij op basis van gestandaardiseerde steekproeven de achteruitgang in soortendiversiteit en biomassa wordt aangetoond.  De soortdendiversiteit over een periode van 10 jaar verminderde in beide biotopen met 34%, de biomassa reduceerde met 41% in bossen en 67% in graslanden. De achteruitgang van insectenpopulaties is het grootste in graslanden waar de landbouw sterk aanwezig is. Het lijkt er dus sterk op dat landbouwactiviteiten een sterke impact hebben op de insectenpopulatie.

Ik sprak hier vorig jaar al over een onderzoek dat vergelijkbare resultaten weergaf, maar bij die studie konden nog vraagtekens gesteld worden bij de meetmethodes. Voor het nieuwe onderzoek gaat die vlieger niet op.

En voor de kortzichtige mensen onder de lezers (ik denk niet echt dat die mijn blog volgen, maar toch) : insecten spelen door hun dominante aanwezigheid een belangrijke rol als bestuivers van planten, als voedsel voor andere dieren en als afvalruimers. Hun achteruitgang is dus geen goed nieuws. 

Vorige maand stond er trouwens ook een artikel in Nature dat aangaf dat één van de nieuwe insecticiden die de neo-nicotinoïden moest vervangen ook schadelijk is voor hommels. Misschien moeten we toch langzaamaan gaan begrijpen dat pesticiden een sterk negatieve impact hebben op het insectenleven, en dat we de landbouw anders moeten organiseren?

Nature is één van de meest gereputeerde wetenschappelijke tijdschriften op aarde. Minder dan 10% van de toegestuurde artikels worden geaccepteerd…

 

 

22 gedachten over “Landbouw, schadelijk voor insecten?

  1. Ik wilde beginnen met ‘o, wat fijn dat er zo’n bewijs ligt’ maar ik besef dat het ook een beetje maf is om te beginnen met o, wat fijn, als het gaat om deze feiten… En dan nu, actie!

    Dank voor het delen ook!

  2. Het is breder. Er sterven ook heel veel insecten tegen autoruiten en windmolens. Waar er steeds meer van komen. Persoonlijk vind ik dat de landbouw en veeteelt er niet voor de export moet zijn. Terwijl export een groot gedeelte van die sector is. Een land als Nederland is daar veel te klein voor. Ik trap nu tegen zere schenen aan, ik weet het. Hoe dat in België zit weet ik niet. Overigens, ik gebruik geen insecticiden. En toch zie ik nog maar weinig bijen en wespen hier. Ik woon in agrarisch gebied. Er moet wel degelijk iets veranderen.

  3. Het schijnt dat het injecteren van vloeibare mest (stront dus) ook helemaal niet goed is voor het leven in de bodem van een weiland. Stront hoort OP de grond te vallen en niet erIN. Dit gaat ten koste van het bodemleven en dus van de weidevogels en insecten. Niet de schuld van de boeren, maar van Europa, mensen achter de ‘tekentafel’. Helaas worden vaak ten onrechte gezien als de boosdoeners maar ze hebben vaak geen keus.

  4. Er is inmiddels genoeg bewijs voor de zeer verontrustende achteruitgang van de insectenpopulaties én dieren die ze als voedsel gebruiken.
    Om veel meer redenen zal men in de landbouw en veeteelt niet om grote veranderingen heen kunnen. Hopelijk dringt dit besef steeds meer door en zullen beleidsmakers dit gaan stimuleren dan wel afdwingen.
    Hopelijk!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: