Dak

Nog een klus die al een tijdje op zich liet wachten – het vervangen van het dak – is hier afgerond. Het was ook het ideale moment om een stukje van de nectartuin aan te passen: op de plaats waar een stelling moest komen heb ik op voorhand heel wat plantgoed uitgegraven, en nu de dakwerken afgerond zijn, bij het herplanten een en ander aangepast.

Het is niet het ideale moment om nog te verplanten, maar de overvloedige regen van de voorbije weken heeft de dakwerken langer laten duren dan oorspronkelijk gepland. Het lijkt allemaal nog redelijk kaal, onder meer omdat er enkele gaten moeten opgevuld worden (jong stekgoed ga ik nu echt niet aanplanten).

Gebruikt plantgoed: Stipa tenuissima, Nepeta ‘Walker’s Low’,  Agapanthus ‘Castle Of Mey’, Hyssopus seravschanicus, Lepechinia hastata, Salvia transsylvatica, Salvia ‘Blue Note’, Salvia candelabrum, Verbascum atroviolaceum, Calamintha Nepeta var ‘Nepeta’, Origanum ‘Rosenkuppel’, Eryngium bourgatiiPen Blue’, Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’,  Sedum ‘Postman’s Pride, Sedum ‘Sky Walker’, Allium ‘Purple Sensation’, en Allium sphaerocephalon. Tegen de muur staan nog een aantal struiken en planten die niet verplant werden, waaronder twee abrikozenbomen, Viburnum tinus, Magnolia laevifolia, Brunnera macrophylla, enkele flinke pollen (nu wel platgetrapte) Symphytum ‘Uplandicum’ en een kleine haagbeukhaag die er niet direct geweldig uitziet op dit ogenblik. Ook de Buddleja ‘Morning Mist’ bleef op zijn plekje staan, vanwege het mooie grijze blad..

Dit zijn allemaal warmte-minnende planten. Dit stukje tuin is op het Zuiden georiënteerd, en afgeschermd door een 6 m hoge muur enerzijds en een 4 m hoge raam van zonwerend glas anderzijds. Het wordt hier in de zomer dus erg warm en het plantgoed is er ook in de winter goed beschut van de koude wind.

DS1_6294

Ook het stukje achter de taxushaag werd een maand geleden aangepakt,  met onder meer Nepeta ‘Poolbank’, Campanulus lactiflora, Iris sibirica ‘Silver Edge’, Vernonia arkansana,  Cimicifuga simplex ‘James Compton’ , Thalictrum ‘Anne’,  Kalimeris incisa ‘Blue Star’, Lamium maculatum ‘Pink Pewter’ onder de Cornus ‘Rainbow’, Persicaria ‘Rowden Gem’ en Veronicastrum sachalinense.

Met deze heraanplanting is de begroeiing voor het venster van de woonkamer een stuk lager, zodat we van binnen ook een beter zicht op dit stuk tuin krijgen. Zolang de haag aan de straatkant onvoldoende hoog was, had ik bewust wat hoger groeiende planten voor deze venster geplant, maar dat is nu niet langer nodig. Die hogere planten staan nu achter de taxushaag.

21 gedachten over “Dak

  1. Absoluut. hier lagen sinds eind augustus een 40-tal pollen van vaste planten in de schaduw, ik was blij toen het wat begon te regenen.
   Het gaat blijkbaar de eerste twee weken nog niet vriezen, dan kunnen veel van die planten zich toch nog wat ‘zetten’

 1. Tof, zo’n werken als die gedaan zijn 😉
  Wat bedoel je met jong stekgoed? Ik heb deze week nog de Lonicera die ik kreeg van jou, voorlopig in de moestuin gezet. Had ik hem beter in pot laten overwinteren?

  1. Dat is geen jong stekgoed, dat is enkele maanden geleden gestekt. Ik spreek over dingen die 4-6 weken geleden gestekt zijn, en dan ook nog planten die niet zo winterhard zijn (Hyssop en Salvia)

  1. Menck, dat noemt men hier de witte schimmel, daar hebben de plattelandsgemeentebesturen een vreselijke hekel aan.
   By the way, mijn huis is wit met blauw. De bekende zeiljachtkleuren. Heel charmant en sfeervol verborgen in het groen.

   1. Ook mijn huis is wit. Wit met groen, al is die laatste kleur volledig toe te schrijven aan de klimop die zich als een natuurlijke deken omheen het huis drapeert.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: