En nu eens écht deprimerend nieuws

Natuurverenigingen spreken vaak over het verlies van biodiversiteit, maar echt kwantitatieve gegevens blijven daarbij vaak achterwege. Natuurpunt probeert in de natuurreservaten met alle beschikbare middelen het tij te keren en communiceert daarbij ook over de successen die daarbij worden gerealiseerd.

In de omgeving van Tienen zien we de terugkeer van de bever, de klauwier, de das, de geelgors, grauwe gors, visarend, slechtvalk,… Je krijgt de indruk dat we goed bezig zijn, maar een vrij recent artikel uit Science dat ik deze week onder de ogen kreeg, geeft me de indruk dat de Homo sapiens sapiens nog steeds met een rotvaart bezig is om alle leven op onze planeet uit te roeien. ‘Where have all the insects gone?’ is de titel van het stukje.

Ik ben niet van plan dat artikel over te schrijven, maar een groep (amateur)wetenschappers in Duitsland stellen over 35 jaar een enorme daling vaste in de hoeveelheid insecten die gevangen worden in een aantal natuurgebieden. Sinds 1982 meten ze op een honderdtal plaatsen de hoeveelheid insecten na, en op een aantal van deze sites zien ze de voorbije jaren een erg sterke daling van de hoeveelheid insecten die ze vangen, ook in natuurgebieden waar de plantenbiodiversiteit zich gedurende die periode heeft hersteld. Over deze periode stelden dalingen van de hoeveelheid insecten tot 80% vast. En dat is dus op plaatsen waar aan natuurbeheer wordt gedaan… Ook in Schotland ziet met de hoeveelheid insecten sterk dalen.

Insecten vormen de onderkant van de voedselpiramide. Heel veel vogels en zoogdieren leven op een dieet van deze dieren. Heel de piramide stort op zo’n plek dus in. De exacte oorzaak is moeilijk vast te leggen, maar er bestaat een vermoeden dat neo-nicotinoïden hier een rol zouden in spelen, dit is een groep insecticiden waarvan ondertussen bewezen is dat ze ook een rol spelen in de achteruitgang van de bijen.

Wat dit alles voor mij nog veel onrustwekkender maakt, is dat die eerste metingen gebeurd zijn in de nadagen van het gebruik van DDT.

 

 

 

 

25 gedachten over “En nu eens écht deprimerend nieuws

 1. In het boek geroezemoes in het gras worden dezelfde bevindingen met wetenschappelijke cijfers aangetoond. Zelf merk ik in onze tuin wel een verschil, ik zie meer bijen, hommels, vlinders en vogels. Maar echt wetenschappelijk is dat natuurlijk niet. Ik vind dat ze doorgaans in die natuurgebieden te weinig aandacht hebben voor bloemebweides. Maar al die giftige rommel die we het laatste decennia de natuur in hebben geblazen heeft ook enorm veel kapot gemaakt. Vrij pessimistisch nieuws allemaal

  1. Ik denk dat wat wij in onze tuinen zien gewoon ’t feit is dat de weinige beestjes die overblijven graag bij ons verblijven omdat er wat meer nectar is. Maw nog minder leven in de tuintjes rondom

 2. Tja, als ik in het plaatselijke tuincentrum kom, staat er altijd wel iemand uitleg te vragen over vergif. Jan met de pet is er zich echt niet bewust van, waar we mee bezig zijn. Of trekt het zich niet aan…?

  1. Wel dit artikel geeft aan dat zelfs een natuurreservaat niet echt helpt, vandaar dat ik zeg, deprimerend. Maar ga toch absoluut voor een gifvrije tuin, dan kan je genieten van ’t weinige dat ons rest

 3. De gemiddelde massa-mens is helaas nog altijd meer geïnteresseerd in pakweg de nieuwe I-phone dan in onze leefwereld. Ik doe geweldig mijn best om af en toe niet aan milieu kwesties te denken want ik word geweldig depressief als ik denk aan wat onze kinderen nog gaan meemaken.

 4. Het is, zo vrees ik een beetje, vijf óver twaalf. De grootste vijand van de natuur is de mens, maar daar komt stilaan verandering in: de grootste vijand van de mens wordt onderhand de (verwoeste) natuur.

 5. Ook ik ben buitengewoon bezorgd over de teruggang van insecten, de achteruitgang van de vogelpopulaties. Hier in Friesland is de rijke vogelpopulatie van vroeger zeer sterk teruggelopen.
  Overheden zouden zich meer bewust moeten zijn van de gevaren van een aantal insectenbestrijdingsmiddelen en van destructieve bodembewerkingen, en daar sturend in moeten optreden.
  Maar ja, de economie moet draaien… ten koste van?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: