Minder plannen, meer improvisatie

Wanneer je een boek over tuinieren leest, of een tuinmagazine, wordt daarin steeds het belang van het plannen onderstreept.

Terwijl een basisidee van wat je met je tuin wilt doen wel belangrijk is, wordt dat plannen toch allemaal een beetje overroepen. Ik maak meestal lijstjes van planten die geschikt zijn voor mijn tuin, maar ik kom steevast af met extra of andere planten, en dan begin pas na thuiskomst te kijken waar ik welke planten ga neerzetten. Het aantal keer dat ik ergens iets kocht waarvan ik na thuiskomst nog moest uitvogelen waar te planten zijn niet op één hand te tellen.

In de tuin mogen een aantal planten ook min of meer hun ding doen. Akeleien hebben hier een soort diplomatieke immuniteit, en worden quasi nooit gewied. Maar ook de rode valeriaan op de foto hierboven mag gerust uitzaaien. Vaak maken die vrijbuiters erg leuke combinaties met de andere planten, dingen die ik zelf niet zou kunnen verbeteren. Ook Astrantia, Veronica, Pentaglossis, Origanum, Knautia, Hesperis, Verbena, Valeriana en Eupatorium morgen hier rondwandelen in de tuin (maar worden wel gewied wanneer ze op die plek storen of andere planten dreigen we te drukken). Veel van die planten komen zo terecht op plekken waar ze echt optimaal staan, dat is nog eens extra meegenomen.

Dus : plannen is goed, maar wat improvisatie kan nooit kwaad.

17 gedachten over “Minder plannen, meer improvisatie

 1. Dit klinkt goed. Ik doe het ook zo, kom niet veel verder dan lijstjes waar ik dan ook nog eens van afwijk. Maar als een tuingod zoals jij het ook zo doet, is er niks mis mee hè … 😉

 2. Bovenstaande klinkt mij zeer bekend in de oren.
  Het is ook heel boeiend om te zien welke plek sommige planten zelf kiezen, en dat is meestal de plek waarop ze het beste gedijen. De tuinier doet er dan goed aan, zich daarbij zo veel mogelijk aan te passen 😉

  1. Zo zie ik het ook. Mijn moeder vorige week overtuigd een roos te zetten om een muur met redelijk wat zon in te kleden, zij gaf aan dat rozen bij haar altijd ziek worden, maar wanneer je die dan in de diepe schaduw zet, dan gebeurt dat wel eens.

 3. Ik plan wel, doch durf daar gerust van af te wijken. Bij klanten ligt dat enigszins anders.
  Planten die zich lustig verspreiden, laat ik vaker wel dan niet hun gang gaan. En zoals je suggereert: akeleien zijn de meest welkome gasten; hoe meer, hoe liever.

 4. Ik vind een tuin is iets van jezelf waar je je eigen ideeën kwijt kunt. Een tuin moet een ziel hebben, Soms zijn spontane combinatie super mooi. Akelei bloeit wanneer er nog weinig bloemen zijn en super fragiel, mooi en zeker welkom .

 5. Ik kwam vrijdagavond thuis met planten die ik alleen maar mooi vond en heb ze zaterdag zo lukraak overal tussen gepropt. Plannen bestaan in mijn hoofd maar in de praktijk komt er weinig van terecht. Gelukkig maar.

 6. Mijn Nederlandse hart slaat helemaal op hol van deze kleurencombinatie. De bloempjes staan te stralen bij elkaar op deze zonnige foto.
  Ik vind het vooral leuk om te zien wat de natuur zelf in mijn tuin brengt. Een zaadje meegeblazen door de wind, een vogel die iets heeft gedropt… Ik hoop nu op de terugkomst van de wilde kamille. Zo mooi vind ik dat.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: