Zonsopgang/ondergang

De dagen zijn opnieuw aan ’t lengen. Het was deze week gewoon fantastisch weer om met de fiets naar ’t werk te gaan en ook de komende week zou  het perfect fietsweer zijn. Ik vertrek nog net in de  absolute duisternis, en ga na 750 m een onverlicht fietspad op, tussen de velden en een natuurgebied. Zonder enige vorm van lichtvervuiling zie ik eerst nog een prachtige sterrenhemel, maar daarna zie ik de sterren één voor één verdwijnen voor het opzettende zonlicht.  Een spektakel  waarvan ik extra kan genieten omdat ik s’ morgens van west naar oost moet en ’s avonds de omgekeerde richting.

’s Ochtends is het nog erg fris (zeker bij die snelheden), maar tegen de koude kan je je kleden. Eigenlijk is de rit ’s avonds op dat vlak nu vervelender; omdat het bij aankomst vaak aanzienlijk frisser is dan bij mijn vertrek. Dus ofwel kleed je jezelf te warm, en krijg je het naderhand koud van dat zweet, ofwel vertrek je met wat meer zomerse kledij, maar dan wordt het onderweg toch redelijk fris.

Gisterenavond nog eens moeten remmen voor een ree die de weg overstaken 500 m een uil gespot.

De teller staat nu al boven de 12.500 km. De 15.000 km – mijn nieuwe doelstelling voor de het eerste jaar, gaat me dus wel lukken. Iemand vertelde me vorige week dat veel mensen minder afstand met hun auto afleggen, zo had ik het nog niet bekeken….

Misschien is zo’n speed-pedelec ook iets voor jouw woon-werkverplaatsingen? Nu is mijn fiets erg duur in aanschafprijs, maar je koopt al een speed-pedelec met een autonomie van 50 km voor ongeveer 5000 EUR. Dat is veel geld hoor ik jullie allemaal denken.

Maar bekijk het volledige kostenplaatje eens. Je gaat ook minder met je wagen rijden, en die is een pak duurder per km. En je werkgever betaalt je waarschijnlijk ook een fietsvergoeding uit van 23 eurocent per km.

Neem nu voor 15 000 fietskilometers per jaar (35 km enkele rit):

 • Onderhoudskosten Speed-Pedelec op jaarbasis:
  • 3 nieuwe cassettes + kettingen aan 120 EUR per keer (incl installatie)
  • 3 extra nieuwe kettingen aan 30 EUR per stuk
  • 2 bandensets aan 120 EUR per stuk
  • Verbruik elektriciteit (15-20 Wh/km)  100 EUR
  • Omnium verzekering 250 EUR /jaar
 • Opbrengsten van het gebruik ervan:
  • Fietsvergoeding (0,23 EUR/km): 3450 EUR/jaar
  • Uitgespaarde brandstofkosten van je wagen : 1150 EUR/jaar
  • Uitgespaard kosten van onderhoud en bandenslijtage : 350 EUR/jaar

Wanneer je woon-werk afstand 30 km is, dan betaalt zo’n fiets zich terug in minder dan twee jaar. En het plezier en het effect op je gezondheid zijn onbetaalbaar. Ik heb geen recht op die fietsvergoeding, maar zou de fiets voor geen geld ter wereld willen missen. Ik had voorgenomen om 7500 km per jaar met die fiets te rijden, (dus 75 verplaatsingen).  Maar het is zo verslavend dat ik de fiets alleen laat staan wanneer ik me voor mijn werk moet verplaatsen of wanneer het KMI een code oranje of rood uitgeeft.

Tijdsverlies? Indien je zonder zweten wilt aankomen kan je een gemiddelde snelheid van 35km/h aanhouden. En op de meeste plekken kan je een fiets veel dichter parkeren dan een wagen;-). Je wint ook vooral aan zekerheid. Mijn rit duurt 1 uur 30 minuten, en er zijn met de speedpedelec geen onvoorziene files die de spreiding op die duurtijd zeer groot maken. Volgens onderzoek van de KUL verliezen mensen in file-gevoelige regio’s amper tijd…

 

11 gedachten over “Zonsopgang/ondergang

 1. @thomas
  Toen ik dagelijks met moto reed, deed ik max 10 x per jaar mijn regenkledij aan 🤷🏻‍♀️
  Het regent helemaal niet zo vaak als we denken (op het moment vd verplaatsing dan toch)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: