Kweeperensiroop

Vorige week organiseerde onze lokale velt-afdeling een cursus ‘Tattepoemen bakken’. Tattepoem, zoals in Tarte-au-pomme, een Tiense appelflap. De gastvrouw presenteerde een drankje op basis van kweeperensiroop, en ik vond dat zo lekker dat ik met de overdaad kweeperen aan de slag ben gegaan.

Het recept is eenvoudig: kweeperen in stukken snijden, laten koken tot ze bijna uit mekaar vallen, daarna de pot een nachtje laten trekken. Vloeistof door neteldoek halen, 5 minuten koken en 500 gr suiker toevoegen per liter kweeperenvocht.

Enkele ml siroop in glas, ijskoud bruiswater er bovenop en drinken maar. Een scheutje limoensap maakt het nog wat feestelijker.

Zelf vind ik dat brouwsel nog redelijk zoet, volgende keer ga ik iets minder suiker toevoegen (1 kg per 3 liter kookvocht) .

 

6 gedachten over “Kweeperensiroop

  1. Ik heb hier het kweepeervocht half om half gemengd met bio appelsap (wegens geen eigen appels meer). Een paar klontjes stevia waren voldoende om de drank zoet genoeg te maken. Wij drinken dit gewoon als fruitsap maar dan wel sap met een flinke plus, want die kweepeersmaak is echt wel lekker.

  2. Aha, dat zal ik straks eens gaan doen zeh. Een heerlijk regenachtig dagje om de laatste rode kool uit de moestuin klaar te maken, het kruidenzout te drogen en kweeperensiroop te maken…😊

  3. Lijkt me een heerlijk goedje, al moet het voor mij ook niet te zoet zijn.
    Het is een balans tussen houdbaarheid en hoe weinig suiker dan…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: