Gele lis

De gele lis (Iris pseudacorus) staat nu in bloei. In de achtergrond ziet U veel paardenbloemenpluizen. De voorbije dagen werd het wateroppervlak van de vijver redelijk ‘vuil’ door de ophoping van nectar en zaadpluizen.

De regenbui van vandaag maakte het wateroppervlak weer vrij. Het water is kraakhelder, en dit zonder filter of ander gedoe, en met gewone tuingrond in de vijver voor de plantenvakken. Dit lukt omdat de plantengroei weelderig is en er geen vissen in zitten (die heel wat fosfaat en nitraat produceren). Er groeit wel wat alg op en in het water, maar helemaal geen storende hoeveelheden.

Het heldere water gaf me vanavond de gelegenheid om van dichtbij een stelletje watersalamanders hun eitjes te zien afzetten.

Maar ook rondom de vijver valt er heel wat te beleven. Gisteren de stelletjes waterjuffers en enkele platbuiken die rond de vijver vertoefden, alsook een overmoedige jonge kikker die probeerde een hoornaar te vangen (en nadien ook een poging deed om een platbuik uit de lucht te vangen).

Twee weken geleden vroeg iemand me waarom ik een vijver had aangelegd, want het was geen zwemvijver en die had dus geen nut. “We staan hier nu toch met meer dan 10 man naar te kijken” is dan het juiste antwoord. Ik ben in ieder geval erg tevreden dat ik vorig jaar dan toch tijd maakte om de vijver aan te leggen.

10 gedachten over “Gele lis

  1. Toch telkens verrassend hoeveel leven zo’n vijver aanlokt. Zorgt gele lis niet voor zuivering van water?
    mvg

  2. Die vijver, ik denk dat ik daar stilletjesaan jaloers op aan het worden ben. 😜
    Aan onze poel is het voor de moment triestig door de (over)bemesting van het grasland erachter. 😢

  3. Late reactie, maar valt de gele lis mee in een kleine vijver? Ik wou deze hier rechtstreeks in de vijver planten (3 stuks) maar ik lees vaak dat deze enorm kunnen uitbreiden. De bodem is gravel hier dus ik kan me niet voorstellen dat het zo moeilijk kan zijn om deze eruit te halen en te splitsen indien nodig.

    1. Vormt hier tot nu toe geen probleem. Je kan ze ook redelijk makkelijk uittrekken volgens mij, ik heb dit jaar een stukje uitgetrokken voor een vriend die startte met een vijver, kwam eruit met wortel en al

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: