Gedaan met voederen

Enkele maanden geleden volgde ik een uiteenzetting van een doctor in de biologie die stadsvogels onderzoekt. Dat niet alle stadsvogels het goed doen, weten we maar al te best. De evolutie van de stadsvogel bij uitstek, de huismus is daar bij uitstek een voorbeeld van. De vogel is op véél plaatsen verdwenen, maar ook met de mezen gaat het duidelijk bergaf. Sinds het einde van de jaren 80 zien we de eerste eidatum van 110 dagen zakken naar 100-105 dagen in de periode daarna. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de zachtere winters. Het effect is in stedelijke gebieden nog versterkt, waar de eerste eidatum nog eens ongeveer 5 dagen vroeger valt. In de warmere winters valt die eerste eileg na 90 dagen.

Deze vervroeging van de leg zorgt voor een desynchronisatie met de voedselketen: de jonge koolmezen komen te vroeg uit waardoor er onvoldoende voedsel voor de jonge vogels ter beschikking is. Het reproductief succes daalde daardoor met 20%: van 80% naar 60%; terwijl de legsels in dezelfde periode ook kleiner werden. ,In steden is het reproductief succes zo klein dat de onderzoekster spreekt van een ecologische val. De mezen worden door het eten in de winter tot in de steden gelokt; vinden er in de nestkastjes ook een broedplekje, maar voedsel voor hun jongen vinden ze niet. Want mezen hebben insecten nodig om hun jongen op te voeden, en die vinden ze niet in de steden.

Door de stijgende temperaturen en het voedsel dat wij uitstrooien zijn onze stadsvogels nu in blakende gezondheid, zodat ze nu starten met hun voortplanting. Ik heb sinds vorige week zondag geen eten meer bijgegeven. door nu abrupt te stoppen met voederen nu het een beetje warmer is moeten die ongeveer honderd vogels die ik hier iedere dag zag rondfladderen elders op zoek naar eten, misschien doet ze dat nog enkele dagen wachten met het bouwen van een nest.

Nog even aangeven dat dit stoppen met voederen niet door de onderzoekster als optie werd naar voor geschoven, maar ik wil er zelf toch even mee experimenteren. Ook al besef ik dat het maar een druppel op een hete plaat is.

 

11 gedachten over “Gedaan met voederen

 1. Of het enig effect heeft ga je natuurlijk nooit weten. Ik zag sinds dit jaar ook massaal gedroogde wormen en dergelijke bij het vogelvoer liggen. Misschien moete e daar naar over schakelen, maar ja dan houden we die beïnvloeding natuurlijk alleen maar mee in stand. Ik had hier vandaag nog staartmezen, ik blijf dus nog even verder doen 😉

 2. Gisteren de voerzak leeg gemaakt en geen nieuwe gekocht. De vaste klanten kwamen al een heel tijdje tamelijk zelden. Ik leef wel zeer landelijk. Hoogste tijd dat stads- en andere besturen inzien dat vogelbescherming veel meer moet zijn dan nestkastjes en voedersilos ophangen.

 3. Aha, hier is Fruitberg weer. Lang geleden hè 😊
  Ik geef al enkele weken meelwormen. Maar vind jouw experiment zeker ook boeiend.
  Zo zijn we bij Velt hè, ieder voor hetzelfde mooie doel maar elk vanuit zijn eigen inbreng. (En hier denk ik weer aan de ondertussen beruchte p….tuinen 😜)
  Veel plezier nog in Fruitberg!

 4. Tja, ik vind het best een lastige kwestie. Door te voederen in de winter functioneer je als voedselbron. Je zou kunnen zeggen dat je ze daarmee een goede start geeft, wanneer het broedseizoen begint. De meeste mensen stoppen omstreeks begin maart met voederen.
  Vanwege de stevige vorstperiode ben ik, en velen met mij, nog wat doorgegaan met voederen. Binnen één tot twee weken is mijn voer op en dan stop ik.
  Er is, gezien jouw betoog hierboven, ook wat voor te zeggen om de mezen wat steun te geven, door wat langer meelwormen of spul met insecten erin bij te voeren.
  Ik ben er nog niet uit wat wijsheid is.

 5. Interessant artikel. Ik bekijk het even. Maar denk toch dat de cdriver het warmte-effect is en minder het bijvoederen. Alleen ben ik nu wel geïnteresseerd waarom dat geen impact heeft op de insecten. Wat weten/voelen zij dat de mezen niet voelen. O, misschien toch dat voedsel en die nestkastjes ?

 6. Hier zijn algemeen weinig vogels geweest deze winter. De net met nootjes die anders rap vervangen moet worden hangt nog driekwart vol. Vandaag nog wel enkele meesjes gezien.

 7. Deze week hebben we toch nog wat voer gehangen. Maar over het algemeen was er weinig interesse deze winter. Alleen de pinda’s gaan er goed in.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: