Amandel

De oogst van zowel abrikozen als perziken was dit jaar volledig mislukt. Een tiental abrikozen van 4 bomen en geen enkele perzik.

DS1_3957

Ook de pruimenoogst was een dikke tegenvaller, of dan toch voor mij. Want met takken die kreunden onder het gewicht van de pruimen, klaagden de talrijke larven van de pruimenmot niet over de sappige pruimen. Zowat alle pruimen waren uitgerust met zo’n portie extra proteïnen. Smakelijk is anders. Pruimenmot is redelijk eenvoudig ecologisch te bestrijden met feromonenvallen, die ik volgend jaar ga uithangen om de plaag onder controle te houden. Een honderdtal kg (overrijpe) pruimen oogsten om ze op de composthoop te gooien is echt geen fijn werkje.

DS1_3958

Toch is er één stéénvrucht waarvan de oogst ronduit uitstekend is dit jaar. Op de nog steeds relatief jonge amandelboom hangen honderden amandelen (of beter hingen, want met de storm van woensdag zijn er tientallen vruchten afgevallen, en er zijn er ook al heel wat geplukt).

DS1_3952

Een amandel is de kern van de steen van een vrucht die veel op een perzik lijkt. Het vruchtvlees is niet eetbaar, je plukt de vruchten om met een notenkraker de kern uit de pitten te oogsten. En dat is, neem het van mij aan, een flink werk. Maar zo’n verse amandel is dan ook onwaarschijnlijk lekker.

 

 

14 gedachten over “Amandel

  1. Het is ‘Robijn’, technisch gezien is dat geen échte amandel, maar een kruising van amandel met perzik,dacht ik. En je oogst dus amandelen, voor mij is het dus een amandel. Staat hier tegen een Oostermuur

 1. Heb je een foto van jullie amandelboom in volle glorie?
  Zpu wel eens willen zien hoe zo´n boom staat in een tuin.
  We zijn erover aan het denken er hier ook een te plaatsen, maar twijfelen tussen amandel,- en citroenboom.

  1. Het is geen boom, maar een leistruik hier. En ’t is moeilijk om er een foto van te plaatsen, gezien zijn positie. Lijkt heel fel op een perzik.
   In Spanje kan je dus wel kiezen denk ik dan, een abrikoos is wel verreweg de mooiste boom, amandel heeft prachtige bloesem (daar kan je wel iets van terugvinden op deze site)

 2. Een amandel hebben we nog niet, maar ga er toch eens over nadenken. Onze pruimen hebben vooral last van de pruimenzaagwesp.
  Een vraagje: ik dacht dat ik hier ooit eens iets had gelezen over een aangeplante paarse framboos Glen Coe, maar kan er verder niks over terugvinden. Denk er aan om hem ook aan te schaffen, maar wou eerst eens weten of hij de moeite is.

  1. Als je al zwarte framboos hebt, kan je het overwegen. Zoniet zeker zwarte framboos zetten (veel lekkerder). Planten van Glen Coe groeien hier ook niet zo heel gezond (of toch niet allemaal) , en smaakgewijs is d e zwarte framboos een pak beter.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: