Vlinders

Ondertussen is het al 10 dagen rotweer voor vlinders en andere insecten. Twee weken geleden zag het er naar uit dat we nog een mooie derde generatie vlinders zouden krijgen, ondertussen is het voor die derde generatie niets dan kommer en kwel.

Op de foto hierboven zie je Eupatorium maculatum in de nectartuin, een Amerikaanse verwante van het inheemse E. cannabinum. Deze plant was begin dit jaar helemaal afgevreten door de slakken, maar is nadien alsnog teruggekomen en bloeit dit jaar een maand later dan normaal. De planten zijn ieder jaar opnieuw een magneet voor vlinders en dat is dit jaar niet anders. Geen enkele andere plant is zo populair bij vlinders.

De foto dateert van bijna twee weken geleden. Ik telde die dag 11 landkaartjes, 20 dagpauwogen, meerdere blauwtjes, een tiental koolwitjes, atalanta’s en 2 kleine vuurvlinders in de nectartuin. Wanneer ik die aantallen vergelijk met de bloemenweide achterin de tuin, met een vergelijkbaar oppervlak waar ik uitsluitend inheemse planten laat groeien, moet ik vaststellen dat daar beduidend minder vlinders te vinden zijn (op echt goede dagen hooguit een tiental). Het mantra dat insecten inheemse planten verkiezen blijkt alvast in mijn tuin niet op te gaan, of toch niet voor vlinders.

Maar in mijn stukje ‘wildernis’ zie ik wel heel wat soorten sprinkhanen en krekels, die ik nergens anders aantref in de tuin. En, zoals al eens eerder aangegeven, negeren zweefvliegen en solitaire bijen E. maculatum en foerageren ze en masse op het inheemse E. cannabinum dat er net naast staat. Ook blauwtjes verkiezen duidelijk die laatste. Maar bovenal vind ik het stukje bloemenweide mooier dan de nectartuin, waar ik wat aanmodder met een mengsel van in- en uitheemse planten die veel insecten lokken, en waarbij esthetische criteria van minder belang zijn.

Met het stukje van gisteren in het achterhoofd, geloof ik ook niet dat ik je met een tuin een verschil kan maken, er zijn teveel omgevingsfactoren die alles wat jij probeert te doen teniet doen.  Ik ga er van uit dat de toename van biodiversiteit in mijn tuin meer te maken heeft met het feit dat mijn tuin insecten op doortocht langer kan verleiden, niet omdat ze in mijn tuin beter kweken. En stiekem hoop ik om toch, zo af en toe, één of ander beestje echt te helpen.

.

 

7 gedachten over “Vlinders

  1. Dag ,

    Leverkruid is ook bij mij een succes sinds jaren. Ik kan het echt aanbevelen voor vlinders en andere insekten. Mvg., Vincent

  2. En hoop doet leven! De moed niet laten zakken, meneer Fruitberg. Het kleine beetje verschil dat jij maakt met je tuin, is toch dat. En samen met jou doen andere velters dat ook. En Velt groeit nog elk jaar…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: