Haarapparaat

Over het zeisen heb ik hier al eerder een stukje geschreven. Een zeisblad wordt op twee manieren scherp gehouden: door te wetten en te haren. Het wetten (met een wetsteen) doe je om de 5 – 10 minuten terwijl je aan ’t zeisen bent, en neemt enkele luttele seconden in beslag. Het haren, waarbij het snijvlak van de zeis met een haarhamer wordt platgeslagen met kleine hamerklopjes (zodat het harder en scherper wordt) neemt toch makkelijk een kwartier in beslag, maakt een hels geluid en is een aanslag op mijn elleboog. Een zeis haar je om de 4 tot 8 uur (hangt wat af van het gebruik).

DS1_3412
Het zeisblad wordt tussen beide aambeelden getrokken en zo gehaard.

Enkele weken geleden zag ik dat er ook een haarapparaat bestaat. Een kleine pers waarmee je steeds een stukje van de zeis tussen twee aambeelden klemt. In een aantal opeenvolgende bewegingen bekom je zo een uitstekend resultaat, waarbij het haren ook een pak sneller verloopt.

Na een vakkundige uitleg van de verkoper heb ik mijn zeisblad eens flink onderhanden genomen, met een uitstekend resultaat tot gevolg. Voor lezers die geregeld een zeis gebruiken: dit is een absolute aanrader. Het toestel is wel redelijk duur maar absoluut zijn geld waard wat mij betreft.

Je kan met dit toestel vrij eenvoudig sturen hoe je wilt haren, maw hoe breed je het gehaarde oppervlak wil hebben.

 

21 gedachten over “Haarapparaat

 1. Wij hebben ooit onze zeis gekocht in de aveve. Maar die heeft toch niet dezelfde kwaliteit als een echte zeis met houten steel hoor. Ik gebruik alleen een wetsteen. Heb me laten vertellen dat haren bij zo’n ‘moderne’ zeis als de onze niet werkt.

  1. Zeisbladen van Aveve, normaalgezien van het merk Polet, kunnen wel degelijk gehaard worden. En eigenlijk bestaat er niet zoiets als een ‘echte’ zeis, maar wel heel veel verschillende modellen, de ene voor een bepaald type gebruik al handiger dan de andere.

   1. Er is wel een verschil tussen een goede en een slechte zeis 😉 . En met Polet heb ik niet altijd goede ervaringen, ’t is vooral goedkoop, en soms echt niet goed (ik spreek dan niet over de zeisen, geen ervaringen mee).

 2. Voor de volledigheid ook een paar nadelen van een haarapparaat:
  – het is niet zo draagbaar als een veldspit + hamer dus niet ideaal op verplaatsing
  – je ziet niet echt wat je aan het doen bent, maar dat is nu ook niet altijd een probleem
  – beschadigingen repareren is soms moeilijk: bijvoorbeeld een kap in de snijrand waarbij het blad deels omgeplooid is ga je al snel verder bijeen pletten, met een hamer en aambeeld slaag je dat redelijk gemakkelijk terug vlak. Als je nooit in ruig gebied maait en geen beschadigingen hebt maakt dat niet uit natuurlijk.
  – bij bladen met een sterk uitgesproken haakvorm kan je de kromming niet goed volgen
  Los daarvan: leuk speelgoed!

  1. Vooraleer je dat zeisblad door de machine haalt, moet je dat bijschuren en inspecteren. Dan kan je die dingen eerst recht kloppen (heb ik trouwens gedaan voor ik dit apparaat de eerste keer gebruikte, mijn blad was niet in zo’n geweldige staat).
   En voor ruigtes denk ik dat ik een ander blad zou gebruiken, of mijn blad in ieder geval minder ‘agressief’ zou haren. ’t Gewicht is een nadeel, en het uiterste puntje is ook erg moeilijk, maar ik ben toch vooral enthousiast. Met de hamer kloppen is met mijn tenniselleboog sowieso niet mogelijk

 3. Dag, Ik ben geïnteresseerd in het kopen van zo’n apparaat maar kan geen Nederlandse verkoper vinden, dus ook geen persoonlijke uitleg krijgen over de werking, zoals je beschrijft. De blog is wat ouder, maar misschien zou je me kunnen zeggen of ie in Nederland te krijgen is en waar? Dank!

 4. Prachtig dat je het over het zeissen hebt, dat lijkt wel een verloren ambacht. Er is zo weinig over te vinden.

  Wij hebben een zeis en zo’n haarapparaat geerft, maar weten niet hoe we het moeten gebruiken. Het lijkt me heel handig om te gebruiken, maar zolang we niet weten hoe we ermee om moeten gaan, is het alleen mooie versiering. Kan je wat meer vertellen over de uitleg die je hebt gekregen over het haarapparaat ?

  En waar heb jij geleerd/gelezen hoe je moet zeissen? Ik zie dat terratools ook cursussen aanbied, maar die zitten niet in de buurt.

  1. Zeisen: best op youtube eens opzoeken, je vindt er zeker enkele nuttige filmpjes.
   Het haarapparaat: je duwt het blad in de klem en dan druk je de hendel van de pers achteraan naar beneden, je kan met een pin bepalen hoe ver je kan persen, dat moet je zelf een beetje uitzoeken wat goed voor je werkt. In theorie moet de snijkant zo dun worden dat je hem een beetje kan doen buigen met de rug van je duimnagel (maar slechts heel beperkt). Je moet heel het blad door die pers halen, en iedere keer 2-3 mm opschuiven .

 5. Ik vind ambachtelijk haren net fijn om te doen, zou nooit zo’n toestel willen. Ik haar wel met een afgerond veldaambeeldje, dat gaat echt heel vlot, ik doe het over 2 rijen, dat kan met dit apparaat toch helemaal niet, dat je kan kiezen over welke breedte je haart? Of begrijp ik het niet goed?

  1. Je kan kiezen hoe sterk je haart door de mate van beweging in te zetten. Een ervaren zeiser gaf me aan dat een goed haarautomaat een veel scherper blad oplevert (je krijgt eigenlijk een scherp zeisblad met nog tandjes op), maar je zeisblad verslijt ook wel veel sneller. En het resultaat is niet zo goed wanneer je ruigten wilt maaien, wel voor weiden.
   Haren is met mijn tenniselleboog gewoon geen optie.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: